A hosszú távú párkapcsolat kialakítása azonban egyáltalán nem egyszerű. Az út rengeteg kihívással, kompromisszummal van tele, sokan pedig idő előtt feladják. Mit tehetünk azért, hogy a jelenlegi párkapcsolatunkból kihozzuk a maximumot? Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük! 

 

Ami nélkül nem megy: a vonzalom

 

Akármennyire is szeretjük a párunkat, akármennyire is jó embernek tartjuk, akármennyire is hasonló a személyiségünk, sajnos vonzalom nélkül a párkapcsolat halálra van ítélve. Ideig-óráig működőképes lehet a dolog, ha a felek igazán akarják, egyszer azonban ki fog bukni, ha nem különösebben vonzódnak egymáshoz. A vonzalom a jó szexuális élet alapfeltétele, ha nincs meg, akkor az együttlétekből is hiányozni fog valami. Ebben az esetben sokkal nagyobb esély van a félrelépésre is. Hogy mit lehet ezzel kezdeni? Sajnos sok esetben semmit, hiszen a kémia megléte egyáltalán nem rajtunk múlik. Ha már a kapcsolat kezdetén sincs meg, később sem fog előbukkanni a semmiből. Ilyenkor jobb csendben elköszönni, hogy mindkettőtöknek legyen esélye megtapasztalni a valódi tüzet, szenvedélyt. 

Le kell szögeznünk azonban, ez nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a kapcsolat kezdetén maximálisan égett a láng, később azonban épp hogy pislákol. Minden kapcsolatban előfordulhat, hogy a hétköznapi problémák miatt a szex háttérbe szorul. Ilyenkor nem kell egyből feladni, lehet tenni azért, hogy a hálószobátok ismét felforrósodjon. 

 

 

Egy nagy adag konfliktuskezelés

 

A rózsaszín köd miatt egy kapcsolat elején könnyű azt gondolni, hogy sosem lesznek problémáitok, mindig harmonikusan fogtok tudni együtt élni. Azonban bármennyire is szereted a másikat, biztosan lesznek olyan helyzetek, amikor nem értetek egyet. Fontos, hogy egy konfliktus során is megőrizzétek az alapvető tiszteletet, és ne lépjétek át azt a bizonyos határt! A fröcsögés, a káromkodás, a másik megalázása rövid időn belül tönkreteheti a szerelmet. Bármennyire is ideges vagy, ne légy tiszteletlen a másikkal, és ne beszélj úgy vele, ahogy te sem szeretnéd, hogy beszéljenek veled! Ha tudod magadról, hogy feszült helyzetben könnyebben elveszíted a türelmedet, nem szégyen időt kérni! Sőt, valójában sokkal hasznosabb, ha egy komoly veszekedés során egy kicsit félreteszitek a sérelmeiteket, és hagytok időt magatoknak, hogy lenyugodjatok. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy még egyszer, tiszta fejjel átgondoljátok magatokban a dolgokat. Előfordulhat, hogy rádöbbentek, hibáztatok, vagy egyszerűen csak félreértettetek valamit. Ezt követheti egy nyugodt beszélgetés, amikor mindketten őszintén beszámoltok az érzelmeitekről. Figyeljetek arra, hogy ez ne csapjon át a másik hibáztatásába, hiszen ez újabb veszekedéseket szülhet! 

 

Nem kevés őszinte kommunikáció

 

A párkapcsolatok zömében jellemző, hogy a felek nem képesek őszintén kifejezni gondolataikat, érzéseiket, a félreértések pedig rengeteg konfliktust szülnek. A legjobb, amit tehettek, hogy beszélgessetek! Akármilyen apróságnak tűnik, amivel a másik megbántott, akármennyire nehéz felfedni gondolatainkat, tegyétek meg az erőfeszítéseket! Lehetséges, hogy tényleg csak rosszul értelmeztetek valamit, amit a párotok mondott, és valójában semmi okotok sincs haragudni rá. 

Ezt a szabályt a szeretkezésekkel kapcsolatban is érdemes betartani. Ha nem mondjátok el párotoknak, hogy valami nem esik jól, vagy ellenkezőleg, valamire nagyon vágytok, akkor magától nem fogja tudni, hiszen nem gondolatolvasó. Enélkül könnyű azt hinni, hogy valami nem jó a szexuális életetekkel- közben lehet, hogy csak nem beszéltek róla eleget! Ne féljetek, előfordulhat, hogy párotok ugyanarra vágyik, mint ti, csak ő sem merte korábban bevallani. 

 

 

Egy csipetnyi szerencse

 

Ha megvan az alapvető vonzalom, ha odafigyeltek a megfelelő kommunikációra, és konfliktuskezelésre, akkor is előfordulhat, hogy valahol félrecsúsznak a dolgok, és idővel szakításra kerül a sor. Sajnos vannak olyan esetek, amikor hiába tesztek meg mindent, egyszerűen csak nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltétek. Ilyenkor ne hibáztassátok magatokat! Ha mindent megtettetek, ami tőletek telhető, akkor tiszta lelkiismerettel mondhatjátok, hogy nem rajtatok múlt, egyszerűen csak valahogy mégsem passzoltatok. Intsetek búcsút egymásnak, vonjátok le a következetéseket, és lépjetek tovább! Az életre szóló szerelem valahol ott van a kanyarban- csak még nem most jött el az ideje.