Egy idő után viszont rádöbbenhetünk, hogy a kapcsolatért igenis tenni kell, nem fog magától működni. Bizonyos tulajdonságokkal anélkül tehetjük tönkre a szerelmet, hogy akár tudatában lennénk. Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, melyek azok a viselkedésformák, amelyeket tiltólistára kell tenned, ha boldog párkapcsolatot szeretnél! 

 

1. Nem elég nyílt kommunikáció

 

A párkapcsolatok egyik legnagyobb problémája az őszinte kommunikáció. Gyakran szem elől tévesztjük azt az egyszerű tényt, hogy párunk nem gondolatolvasó. Akármennyire is megismert minket az évek során, nem fogja tudni kitalálni legrejtettebb gondolatainkat, ha nem mondjuk el neki. Ha elégedetlenek vagyunk azzal, ahogyan az ágyban viselkedik, szeretnénk több figyelmet kapni, esetleg értékelnénk néhány romantikus gesztust, akkor üljünk le vele, és beszélgessünk ezekről! Lehetséges, hogy olyan jeleket adtunk neki, amivel pont az ellenkező hatást értük el, azaz azt hitte, hogy a kedvünkre tesz! De az is elképzelhető, hogy ő is tisztában van a problémákkal. Figyeljünk arra, hogy ne kezdjük el hibáztatni, hanem inkább azt éreztessük vele, hogy megoldani szeretnénk a helyzetet. 

 

 

2. Ok nélküli féltékenykedés

 

A másik jellemző konfliktusforrás a zöld szemű szörny megjelenése. Ha nem bízunk eléggé a másikban, ha állandóan nyomozgatunk utána, esetleg nyíltan számonkérjük, akkor számolhatunk azzal, hogy elég hamar kereket fog oldani. Senki sem szeretné, ha állandóan bizonygatni kellene a szerelmét, különösen, ha semmi oka sincsen rá! 

Ha azt tapasztaljuk, hogy párunk semmi rosszat nem tesz, de mégis folyamatosan megkérdőjelezzük szavait vagy a viselkedését, érdemes magunkba néznünk. A legtöbb esetben egyszerűen arról van szó, hogy önmagunkkal nem vagyunk elégedettek. Nem bízunk magunkban, nem tartjuk magunkat elég értékesnek, tartunk attól, hogy nem vagyunk elegek a másik számára. Ez vezet ahhoz, hogy ott is veszélyt érzünk, ahol nincs. Ha ilyen gondolatok kerítenek hatalmába, csak egy kérdést tegyünk fel: velünk lenne, ha nem szeretne? Ugye, hogy nem? 

 

3. Nem értékeled eléggé

 

Hosszú távú párkapcsolatokban gyakran egyértelműnek vesszük, hogy a párunk velünk van. Háttérbe szorulnak azok a tulajdonságai, amit kezdetben értékeltünk, és csak a hibáit kezdjük el vizsgálni. Miért nem segít többet otthon? Miért nem kedveskedik úgy, mint a legelején? Miért nem beszélget velem többször? 

Lehetséges, hogy mindent megtesz értünk, csak egyszerűen nem vesszük észre. Például bevásárol helyettünk, csak hogy ne kelljen foglalkoznunk ezzel. Vagy ezerszer is meghallgatja a munkahelyi történeteinket. Támogat, bíztat akkor, ha fontos döntés előtt állunk. Tanuljuk meg értékelni ezeket az apró gesztusokat, és ne várjunk a nagy, teátrális megmozdulásokra! Férfiak esetén amúgy sem jellemző, hogy az egész világ számára szétkürtölik az érzelmeiket. Ezek az apróságok azonban pont arról árulkodnak, hogy őrülten szeret téged. 

 

4. Tőle várod a boldogságot

 

Természetes, hogy azért vágyunk párkapcsolatra, mert boldogok szeretnénk lenni valaki oldalán. Ugyanakkor könnyű átesni a ló túloldalára. Sokan úgy gondolják, ha már megtalálták a nagy Őt, akkor az élet onnantól tündérmesévé változik. Aztán persze jön a meglepetés, amikor bekövetkezik az első rosszabb időszak, amiből nem is olyan egyszerű kikecmeregni, mint elsőre tűnik…

Párunk nem azért van, hogy megoldja helyettünk a nehézségeket, hogy állandóan szórakoztasson minket. Ha fontos vagy neki, akkor kérhetsz tőle segítséget, elmondhatod neki az érzéseidet, vagy megoszthatod vele a gondolataidat. Ne várd azt, hogy innentől mindig, minden nap szivárványszínű lesz! Fontos tudatosítani magadban, hogy a közös boldogságotokért mindkettőtöknek tennie kell. Így is lesznek bőven rossz napok, amikről nem tehettek majd, de ezeket egymást támogatva vészeljétek át, ne vitákkal!

 

 

Bár ezen kívül még rengeteg dolog van, amivel idő előtt tönkretehetünk egy párkapcsolatot, mégis, ezek tartoznak a leggyakoribb hibák közé. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel máris sokat tehetsz azért, hogy ezeket megelőzd! Így máris tettél egy nagy lépést az életre szóló boldogság felé.