Ugyanakkor a megfelelő módszer kiválasztása még mindig kérdőjel sokak számára. Mitől lesz jobb az egyik, mitől tud kevesebbet a másik? Összeszedtük a legnépszerűbb megoldások előnyeit és hátrányait. Nézzük!

 

Az a bizonyos zokni

A legismertebb és legegyszerűbb módszer egyértelműen az óvszer, ami nem csak a teherbe eséstől véd meg, de a nemi betegségek terjedése ellen is felveszi a harcot. Nagyon egyszerű, hiszen majdnem bárhol be lehet szerezni, és talán ez számít a legolcsóbb módszernek is. De akkor mi vele a gond? Hát a nők sajnálatára (vagy örömére, ez típustól függ) a férfiak nagy része nem szereti az óvszereket, mert vagy kényelmetlen érzés számukra, kevésbé érzik ugyanúgy magukat „benne”, vagy méretükhöz nem éppen jól igazodó, ezért kellemetlen érzés nekik. Az persze nőknél is ugyanúgy előfordulhat, hogy kevésbé szeretik ezt a módszert, hiszen teljesen igaz, hogy ilyenkor máshogy érzünk mindent, és kevésbé lesz olyan közeli érzés, mint nélküle. Ha esetleg párkapcsolatban vagy, akkor számotokra egy másik megoldás ilyenkor mindenképp előnyösebb lenne, ha viszont nem, akkor ajánlottabb az óvszer használata, hiszen ilyenkor megvéd a fertőzésektől,ami első együttlétnél nagyon fontos, hiszen még nem ismered annyira a másikat. Az óvszer tehát tényleg inkább azoknak jó, akik nem a hosszútávú kapcsolatok emberei és szeretik bebiztosítani magukat egy kellemetlen helyzet elől.

 

 

A második legelterjedtebb módszer

A fogamzásgátló tablettát nagyon sok nő előszeretettel használja. Viszont itt is vannak olyanok, akik ódzkodnak tőle, vagy nem szeretik, hiszen mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. Előnynek számít, hogy egy alapvetően egyszerű módszerrel egyszerre kerüljük el a teherbeesést, és állítjuk be a menstruációnkat, na meg persze szeretkezés közben is sokkal kiélezettebben élvezhetjük a másikat. Hátrányok közé viszont olyanok sorolhatók, mint trombózishajlam, testsúlyváltozás stb. Ezek viszont nagyon ember és típus függőek, hiszen minden ember más, és mindenkinek más válik be. Ez egy jó módszer lehet azoknak, akik hosszútávú kapcsolatban élnek, és ezzel szeretnék élvezetesebbé tenni szeretkezésüket. Aki viszont szingli és fél a mellékhatásaitól, annak javasolt, hogy nőgyógyászánál kérjen tanácsot, aki aztán el tud végezni egy tesztet is, amivel ki tudják mutatni, hogy ajánlott-e tablettát szednie vagy sem.

 

Gyűrű, de nem az ujjra

Ez a nemrég elterjedt módszer sokak számára jelent megoldást. A hüvelygyűrű vagy más néven hormongyűrű ugyanis egy általad felhelyezhető fogamzásgátló, ami csak helyileg bocsájt ki hormonokat. Ennél a mellékhatások is kisebbek, így akik a tablettánál ezektől félnek, azok ebben a módszerben menedéket tudnak találni. Körülbelül 3 hetente kell cserélni, és nagyon egyszerű a felhelyezése és a kivétele is. Ami ennél viszont gyakori kérdés szokott lenni, hogy nem-e zavaró a férfiak számára. Sokan nem érzik, viszont akit mégis zavarna annak sincs aggodalomra semmi oka, hiszen kivehető, és maximum 3 órát nélküle is lehetünk, ennél hosszabb idő visszatétele után viszont csökken a hatása.

 

Egyéb módszerek

A spirál és méhen belüli fogamzásgátló eszköz szintén elterjedt védekezési lehetőség, viszont elsősorban az idősebb, várandósságon átesett nők számára ajánlott. Mindkettő nőgyógyász által helyezhető fel, viszont működésük kicsit különböző. Míg a spirál megakadályozza, hogy a petesejt beágyazódjon, a műanyagból készült hurok minimális mennyiségű hormont bocsájt ki magából és ezzel akadályozza meg a megtermékenyülést. Ezek a módszerek viszont fiatalabbak, vagy egyedülállók számára nem vehető igénybe.

 

A természet adta fogamzásgátlás

Ez az, amit senki nem javasol igazán, és nagyon bele kell merülnie valakinek ebbe, hogy igazán ismerje testét, és tudja alkalmazni azokat az információkat magán, amikkel ez működőképes tud lenni, ehhez (is) pedig javasolt egy nőgyógyász felkeresése és tanácsa.

 

 

A védekezés tehát ma már nagyon egyszerű tud lenni, hiszen nagyon sok opció közül válogathatunk, a lista csupán a legnépszerűbb megoldásokat tartalmazza. Viszont ami mindenképp javasolt mindenki számára az az, hogy mielőtt bármelyik mellett is letenné a voksát mindenképp kérje ki a nőgyógyásza véleményét.