Sokan annyira ódzkodnak a szingliségtől, hogy képesek benne ragadni egy rossz kapcsolatban csak azért, hogy mellettük legyen valaki. Ennek viszont meglesz a böjtje: a rengeteg konfliktus,a boldogtalanság, a fájdalom. Összeszedtük, hogy melyek a leggyakoribb okok, amelyek miatt sokan választják a rossz párkapcsolatot a szingliség helyett.

 

Mi van, ha rossz döntést hozok?

 

Ha felmerül a szakítás gondolata, akkor a fejekben szinte azonnal bekapcsol a riasztó. Mi van, ha csak túlreagáljuk? Ha csak átmeneti nehézségekkel küzdünk, idővel pedig változnak a dolgok? Ha eldobjuk magunktól a boldogság lehetőségét? Ha örökre egyedül maradunk?

Ha már szóba került, hogy szétválnak az útjaitok, akkor sajnos most le fogunk lombozni titeket: nagy valószínűséggel ez a kapcsolat már menthetetlen. Természetesen vannak olyanok, akik sikeresen leküzdik az átmeneti nehézségeket, de a tapasztalatok alapján a legtöbben nem akarnak annyi időt és energiát belerakni, ami a kapcsolat újjáélesztéséhez szükséges lenne. Ez pedig csak felesleges időhúzás. Minél hamarabb, annál jobb!

 

 

 

Nem akarom megbántani!

 

“Ő olyan jó ember, nem érdemli ezt meg”. Ugyan! Ha tényleg tiszteljük a másikat, akkor szeretnénk vele őszinték lenni, és nem akarjuk átverni, bizonytalanságban tartani. Lehetséges, hogy a párod valóban egy tökéletes partner- csak épp nem a te számodra. Ugyanakkor felnőtt ember, biztosan képes lesz megbarátkozni a gondolattal, hogy útjaitok szétválnak. Azzal takarózni, hogy szánalomból nem lépünk, elég önző gondolat, nem épp a szeretetről vagy tiszteletről árulkodik.

Ezen felül a szakítás nem azt jelenti, hogy megbántjuk a másikat. Lehet úgy szakítani, hogy nem taposunk bele a másik lelkébe. Lehetséges, hogy abban a pillanatban rosszul fogja viselni, de idővel hálás lesz nekünk azért, hogy korrektek voltunk. Mi inkább ezt az utat támogatjuk!

 

Anyagi problémák

 

Sajnos bizonyos párok azért maradnak együtt, mert függnek egymástól anyagilag. Ez főleg akkor jellemző, ha hitel, tartozás terheli őket, vagy közösen nevelik a gyermekeket. Ilyenkor a válással és különköltözéssel járó költségek akkorára rúgnának, amelyet anyagilag nem bírnának finanszírozni. Emiatt meghoznak egy keserű, de racionális döntést: inkább túlélik valahogy együtt.

Ebben az esetben igen nehéz jó tanácsot adni. Egyrészt az ilyen kapcsolatok idővel csak egyre rosszabbá, elviselhetetlenné válnak, a boldogság lehetősége pedig egyre távolabbinak tűnik. Ugyanakkor az anyagi korlátok miatt érhető, hogy miért nem mernek lépni. Ebből a szituációból tényleg nehéz kiutat találni. 

 

Mit fognak szólni hozzá?

 

Sokan a szakítást, válást szégyenként élik meg. Úgy gondolják, ha a párjukkal véget ér a történet, akkor az a saját hiányosságaik miatt történik. Ezt pedig különösen nehéz lenne bevallani családjuknak, barátaiknak, kollégáiknak. Ezért inkább nem lépnek ki a kapcsolatból.

Ugye mondanunk sem kell, hogy mekkora badarság ez? Egy kapcsolat vége sosem adhat okot szégyenkezésre. Előfordulhat, hogy nem passzoltatok, hogy valóban túl kevés időt vagy energiát tettél bele annak érdekében, hogy működjön. De attól még nem kell zavarba jönnöd tőle. Ha a környezetedben valaki ezt az érzést próbálná erősíteni benned, akkor nyugodtan fordíts hátat az illetőnek. 

Semmi esetre se maradj azért együtt valakivel, mert félsz a szakítással járó következményektől!

 

 

A megszokás nyugalma

 

Hosszú éveken át tartó párkapcsolatoknál jellemző ez a probléma. Az évek során annyira egymáshoz nőttek, annyira megismerték a másikat, annyira hozzászoktak, hogy mindig várja otthon őket valaki, hogy elképzelhetetlennek tűnik megválni tőle. 

Valójában ilyenkor nem is a másik bír maradásra: inkább a biztonság, a nyugalom az, ami nem enged kilépni a kapcsolatból. Félünk feladni a biztos rosszat a bizonytalan jóért. Inkább nem lépünk, tespedünk az állóvízben. Azonban így nagy az esélye, hogy elszalasztjuk a valódi szerelmet- megéri?

 

A felsorolt magyarázatokon kívül természetesen még rengeteg oka lehet annak, ha valaki nem mer kilépni egy rossz párkapcsolatból. Ezek nem feltétlen jelentik azt, hogy azonnal szakítani kell- lehetséges, hogy megfelelő kommunikációval, idővel ismét boldoggá válhat a kapcsolat. Ha viszont erre már nincs lehetőség, akkor jobb lépni!