Aki félrelép, garantáltan megkapja a javíthatatlan szoknyapecér vagy könnyűvérű jelzőket. De biztos, hogy csak a feslett erkölcsű hölgyek vagy a csapodár férfiak lépnek félre? Sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit: nincs olyan, hogy valaki megcsalós típus. Viszont vannak olyan okok, ami miatt dönthet a megcsalás mellett. De mi viheti rá az embereket erre?

 

Kihűlt érzelmek

 

Bármennyire is indul szépen egy kapcsolat, bármilyen lelkesek is vagyunk kezdetekkor, bármennyi energiát is rakunk bele, előfordulhat, hogy az érzelmek egyszerűen megváltoznak, elmúlnak. Sajnos ez gyakran visszafordíthatatlan, több éves, hosszú távú párkapcsolatok esetén pedig különösen fájdalmas. 

Természetesen ebben az esetben a szakítás a legkíméletesebb megoldás. Mégis, sokan kapják magukat azon, hogy más ágyában keresik a boldogságot. Ám ez már nem fogja visszahozni a korábbi boldogságot. Az esetleges lebukás tönkreteheti a bizalmat a kapcsolatban, arról nem is beszélve, hogy a másik lelkén is egy hatalmas sebet üthetünk. Ha már másra vágyunk, sokkal tisztább, ha azután vágunk bele az ismerkedésbe, hogy szakítottunk. 

 

Rossz szex

 

Az idő múlásával nem csak az érzelmek kophatnak meg, de a szexuális vágy is alábbhagyhat. Egy kapcsolat elején a felek általában nem szívesen hagyják el a hálószobát, idővel viszont egyre ritkábban kerül sor az együttlétekre. 

Kezdetben ez talán fel sem tűnik, de egyszer csak bevillan, hogy jé, az elmúlt egy hónapban csak egyetlen egyszer szeretkeztünk, és az sem volt maradandó élmény! Ennek a problémának a tisztázása sok energiával és feszültséggel jár, épp ezért választják sokan a könnyebb utat- amelyről aztán kiderül, hogy sokkal fájdalmasabb és nehezebb. 

Ne hagyjátok, hogy a szex ellaposodjon a kapcsolatban! Próbáljatok ki újdonságokat, szánjatok egymásra elég időt, és ne féljetek őszintén megbeszélni a gondokat!

 

 

Kommunikációs bakik

 

Már megint nem ért meg” “ Már megint kiakadt a semmire” “Fogalmam sincs, mi a baja, csak hisztizik/duzzog”. Az ehhez hasonló mondatok figyelmeztető jelek, hogy valami elcsúszott a kettőtök közötti kommunikációban. Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják ezeket. Elbizonytalanodnak, hogy talán nem passzolnak össze, talán más oldalán boldogabbak lehetnének. Ha pedig ez a gondolat megfogalmazódik a fejekben, már csak egy karnyújtásnyira van, hogy meg is teszik. 

Nincs mese, sajnos ezt csak úgy tudjátok megelőzni, ha megtanuljátok őszintén kifejezni az érzelmeiteket, és nyíltan tudtok beszélni bármiről. 

 

Önértékelési problémák

 

Az emberek egy része állandó önbizalomhiánnyal küzd. Számukra a párkapcsolat nem azt jelenti, hogy megtalálták a társukat, hanem egyfajta önigazolás, hogy elég jó nők/pasik. Kezdetben imádják, hogy reflektorfénybe kerültek, a figyelem enyhülésével viszont úgy érezhetik, hogy párjuktól nem kapják meg azt a visszacsatolást, amire szükségük van. Ilyenkor egy harmadik féltől várják a visszajelzést. 

Bár természetesen egy jó párkapcsolatban folyamatos a dicséret, nem szabad elvárni a másiktól, hogy ő tegye rendbe az önbizalmunkat. 

 

Harag

 

Előfordulhat az is, hogy valaki a bosszú miatt dönt a megcsalás mellett, így akarja “megleckéztetni” a másikat. Ez lehet egy rendezetlen veszekedés, egy múltbéli sérelem, vagy akár az, hogy a másik már korábban félrelépett. Sajnos ez nem túl jó taktika, egy félrelépéssel végleg be lehet verni a szöget egy haldokló kapcsolat koporsójába. 

Mielőtt félrelépésre kerülne a sor, próbáljátok meg megoldani a problémát! Lehetséges, hogy egy egyszerű félreértésből indult az egész, nem feltétlen érdemes emiatt kockáztatni egy párkapcsolat jövőjét. 

Ha viszont semmiképp sem tudjátok tisztázni ezt az ellentétet, akkor jobb, ha útjaitok szétválnak. 

 

 

A megcsalás igen bonyolult dolog, ami sok fájdalommal és könnyel jár. Ha nem tudjátok kibogozni a mélyebben gyökerező problémákat, akkor jobb, ha a szakítás mellett döntötök, így megkímélhetitek egymást a haragtól, a gyötrelemtől.