Nem véletlen, hogy rengeteg tévhit kering velük kapcsolatban. Ennek egyik ékes példája a BDSM szex, amelyet sokan az észveszejtő fájdalommal, az extrém pervezitással, és a bőrostorokkal azonosítanak. Pedig a szex ezen formájának ugyanaz a célja, mint a “hagyományos” együttlétnek: az örömszerzés. Most lerántjuk a leplet a leggyakoribb tévhitekről!

 

Csak a pornófilmekben létezik

 

Bár valóban kevesen vallják be, hogy volt már részük BDSM szexben, nem azt jelenti, hogy csak a filmvásznon találkozhatunk vele. Kutatások szerint a felnőtt lakosság 2%-a próbálta már, amihez hozzátartozik, hogy egy eléggé tabutémáról van szó, így a valós arány ennél magasabb lehet. Főleg, ha hozzávesszük, hogy az egyik leggyakoribb szexuális fantáziák közé tartozik, a férfiak és a nők felének már megfordult a fejében. 

 

 

A BDSM egy betegség

 

Sokan úgy tartják, a BSDM szex kedvelői biztosan valamilyen mentális problémával küzdenek, és kezelésre szorulnak. Az utóbbi években számos kutatás alátámasztotta, hogy semmi gond sincs azokkal, akik e formában élik a szexuális életüket, sőt. A szexuális fantáziák megélése miatt sokkal nyitottabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatnak, és ritkábban szenvednek szorongástól, vagy depressziótól. Ha tehát kedvet érzel magadban ahhoz, hogy kipróbáld, akkor se félj! Ez nem azt jelenti, hogy pszichológiai betegségben szenvedsz. 

 

Van egy domináns, és egy alárendelt fél

 

Bizonyos szempontból igaz ez az állítás, hiszen mindig van egy irányító, és egy befogadó fél. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a dominás fél kénye-kedve szerint azt tehet a másikkal, amit akar, és egyértelműen nem azt, hogy az alárendelt fél kénytelen bármit eltűrni a szex során. A BDSM szex akkor működik jól, ha mindkét fél egyenrangú partnernek számít, és közös beleegyezéssel mennek bele a dologba. Ehhez hozzátartozik, hogy már a legelején tisztázzák, mi férhet bele, és mi az, ami túllép egy határon. Ennek során gyakran megegyeznek valamilyen kulcsszóban. Ez arra szolgál, hogyha bármelyik félnek kezd kényelmetlenné válni a szituáció, akkor ezzel közelhesse a másikkal. 

 

Normális párkapcsolatban nem csinálnak ilyet

 

Első körben, mit jelent a normális? Egy olyan kapcsolatot, ahol a felek a hagyományoknak megfelelően élik a szexuális életüket, de valójában semelyikük sem élvezi a dolgot? Vagy épp azt, ha két felnőtt ember őszintén képes megbeszélni arra, hogy mire vágyik az ágyban, és nem is félnek kipróbálni azt? Egy jól működő párkapcsolatban nincs olyan, hogy mi a normális, maximum olyan van, ami már nem fér bele. Ez viszont minden esetben párkapcsolat résztvevőire tartozik. 

 

 

Biztos, hogy fáj

 

A BDSM szex szinte összefort a fájdalommal. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a felnőttfilmekben a BDSM legdurvább formáit mutatják be, amely szinte már egy nemierőszakkal ér fel. Pedig a szex ezen formájának is vannak különböző fokozatai. Tudtad például, hogy már a szem bekötése, vagy a kezek összekötése is BDSM-nek számít? Pedig ha a megfelelő partnerrel történik, semmi fájdalom nincs benne. Van, akinek elég, ha beszerez néhány extrém játékszert, míg mások szeretnének mélyebbre ásni. Ezzel nincs semmi gond. De ez nem egyenlő azzal, hogy a másik félnek szándékosan fájdalmat okoz!

 

Belevágnátok? Erre figyeljetek!

 

Ha partnereddel szeretnétek kipróbálni a BDSM-et, akkor van néhány dolog, amit szem előtt kell tartonotok:

  • Biztos, hogy szeretnétek kipróbálni? Lehet, hogy vonzónak tűnik, de a valóságban, adott helyzetben már nem biztos, hogy annyi kedvetek lesz hozzá. Érdemes átgondolni, hogy csak a gondolata izgat, vagy valóban kipróbálnátok.
  • Tudtok őszintén kommunikálni? Ha korábban is tabuk nélkül beszéltetek a szexről, ha az ágyban is folyamatos volt köztetek a kommunikáció, és simán megosztottad a partnereddel, hogy mire vágysz, akkor nem lehet nagy baj! Ha viszont ez nem igaz rátok, akkor nem érdemes belevágni, mert kellemetlen élmény lehet számotokra. 
  • Tájékozódjatok! Az Interneten rengeteg anyagot találtok, amely direkt kezdőknek szól. 
  • Lassú lépésekben haladjatok! Elsőre például jöhet egy bilincs, vagy egy kendő a szemre. Ha bejött, és még vadabb élményekre vágytok, akkor szépen, fokozatosan haladjatok az extrémebb kiegészítők, játékok felé.