Bár már 2020-at ír a naptár, még mindig sok embernél kiveri a biztosítékot az, ha egy párkapcsolatban kettőnél több fő vesz részt. Pedig a poligámia több kultúrában is teljesen természetes és elfogadott életforma. Ennek ellenére ez a téma sokakból ellenszenvet, hitetlenkedést vált ki. Úgy gondolják, a felek már egyáltalán nem szeretik egymást, maximum az anyagiak, a közös gyermekek vagy egyéb közös tulajdon tartja őket össze. Pedig a nyitott kapcsolatok nem feltétlen ezekről szólnak!

 

 

Mi az a nyitott kapcsolat?

 

Van, aki el sem tudná képzelni az életét úgy, hogy egynél több párja van. Mások számára viszont ezt a felállás igazi börtönnek érződik. A nyitott kapcsolat egy elég vitatott téma, és nem véletlen: sokak számára a normális párkapcsolat annyi előnnyel jár (pl. stabilitás, tervezhetőség, intimitás), amely miatt elképzelni sem tudnak másféle életstílust.

Pedig egyre többen ismerik fel, hogy nem kell mindig ragaszkodni a hagyományokhoz, hanem megéri belevágni másba is. A nyitott kapcsolatban élők rendszerint megkapják, hogy hiányzik valami a kapcsolatukból, ezért fordulnak másokhoz. Pedig épp ellenkezője: annyira megbíznak párjukban, annyira erősnek tartják a szerelmüket, hogy azok közé nem állhatnak mások sem. Minden más pedig kalandozás, felfedezés, szórakozás. 

Nem való mindenkinek, ez kétségtelen. Viszont ha gondolkodsz már rajta egy ideje, lehet, hogy érdemes váltani! Persze nagyon fontos, hogy ezt kellő tervezéssel tegyétek. 

 

Előnyök vs. hátrányok

 

Mint minden párkapcsolatnak, a nyitott kapcsolatnak is megvannak a pozitívumai, épp úgy, mint az árnyoldalai. Mielőtt belevágnál pároddal, érdemes ezeken végigrágni magatokat: 

 

Előnyök:

 

1. Szabadság

 

Nyitott kapcsolaton belül sokkal nagyobb mértékű szabadságot tapasztalhatsz meg, mint egy normális párkapcsolatban. Nem kell attól tartanod, hogy pároddal veszekedés lesz egy kis flörtölésből. Nem kell visszafognod magad, ha egy vad buliban ismerkednél. Nem kell hazudnod arról, hol töltötted az éjszakát. Mindent megélhetsz, kipróbálhatsz, amit csak szeretnél. A legjobb, hogy jelenlegi szerelmedet sem veszíted el!

 

2. Nagyobb önbizalom

Mindig jól esik, ha azt érezzük, hogy felkeltettük a másik nem figyelmét. A párkapcsolatokban ezt az érzést kevésbé élhetjük át, hiszen tudat alatt is vakká válhatunk mások közeledésével szemben. Egy nyitott kapcsolatban viszont bezsebelheted a bókokat, átélheted az ismerkedés izgalmát, ez pedig jó hatással lehet önbizalmadra.

 

Hátrányok:

 

1. Féltékenység 

 

Két fél között is simán felütheti a fejét a zöld szemű szörny- na de ha még több fő is van a viszonyban! Előjöhetnek a problémák azzal kapcsolatban, hogy hol, kivel voltál, mit csináltál, miért épp azt csináltad...Ez a nyitott kapcsolat egyik legfőbb buktatója.

 

2. Intimitás hiánya

Egy jól működő, stabil párkapcsolatban egymás fő támaszai a felek, akivel megoszthatják legféltettebb titkaikat, akire számíthatnak a nehéz időkben. Ezzel szemben a nyitott kapcsolatban megölheti az intimást az, ha több emberrel is megosztjátok az ágyatokat. Ez pedig idővel a kapcsolat végét is jelentheti. 

 



 

Ha belevágnátok…

 

Ha kedvet kaptatok ahhoz, hogy kipróbáljátok ezt a kapcsolattípust, akkor van néhány alapszabály, amit érdemes betartonotok. 

  • Milyen stabil a párkapcsolatotok? Ha ingatag lábakon áll, akkor talán nem jó ötlet most belevágni a nyitott kapcsolatba. Ugyanis könnyen veszekedésekhez, akár szakításhoz is vezethet a szituáció. 
  • Őszinte köztetek a kommunikáció? Ha nem, akkor sajnos szintén fennáll a veszélye, hogy valahol félresiklik a történet. A nyitott kapcsolatok csak akkor működhetnek, ha 100%-ig képesek vagytok őszinték lenni egymással. 
  • Jelöljétek ki a határokat! Nem minden nyitott kapcsolatban fekszenek le a felek másokkal is. Van, ahol csak ismerkedés, csók, vagy épp az előjáték megengedett, de ennél több nem. Érdemes tisztáznotok, hogy nálatok mi fér bele, és mi nem. 
  • Előfordulhat, hogy felüti a fejét a féltékenység. Sajnos akármikor előjöhet, jobb, ha felkészülsz rá. Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy ismét csak ketten lesztek, és megpróbáljátok menteni a menthetőt, vagy pedig őszintén megbeszélitek a problémáitokat. Lehetséges, hogy csak a kisebb félreértések miatt nem érzitek boldognak magatokat a nyitott kapcsolatban. 
  • Ha nem tesz boldoggá, akkor hagyjátok abba. Ha viszont igen, akkor ne féljetek mások véleményétől!