Mi a tartós párkapcsolat titka?

 

Ha megtaláltuk azt az embert, akivel el tudjuk képzelni, hogy együtt éljük le az életünket, akkor azt nem szabad elengedni. Mégis, a kezdeti lángolás után előfordul, hogy a hétköznapok bedarálják a kapcsolatot, és előbb-utóbb a pár a szakítás mellett dönt. A tartós párkapcsolatért minden nap tenni kell, hogy hosszú távon is működni tudjon. De vajon mi a titka? Utánajártunk!

 

 

1.Kommunikáció

 

Lerágott csont, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: egy jól működő párkapcsolatban elengedhetetlen a kommunikáció. Ha a felek nem beszélnek őszintén az érzelmeikről, akkor az félténykedéshez, veszekedésekhez, akár szakításhoz is vezethet. Tudjuk, hogy nem mindig olyan egyszerű ez, hiszen kíméletlenül őszintének kell lennünk nem csak partnerünkhöz, de saját magunkhoz is. 

Az sem mindegy, hogyan kommunikálunk. Ha egy probléma során azonnal partnerünket kezdjük el hibáztatni, akkor elkerülhetetlenné válnak a viták.

Fontos, hogy nyugodt körülmények között, higgadtan tudjunk leülni, és megtárgyalni a legfontosabb kérdéseket. Ezt gyakorolni kell, de idővel természetessé válik. Így sokkal előbb megtalálhatjuk a megoldást anélkül, hogy megbántanánk a másikat, vagy veszélyeztetnénk szerelmünket. 

 

2. Lesznek rossz napok

 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy mikor szerelmesek lesznek, azt hiszik, innentől tündérmese lesz az életük. Ha pedig előkerülnek az első problémák, elbizonytalanodnak, hogy vajon partnerük-e az ideális társ. 

Pedig akármennyire is nagy a szerelem, nem úszhatjuk meg nehéz időszakok nélkül. Lesznek jobb napok, és természetesen rosszabbak is. Ezt muszáj elfogadni. Amikor felütik a fejüket a munkahelyi problémák, családi konfliktusok alakulnak ki, esetleg egészségügyi gondok jönnek elő, kapcsolatotokat is negatívan foghatjátok fel. Pedig ez nem azt jelenti, hogy nem működik köztetek a dolog, csupán egy kihívás bukkant fel, amit együtt kell legyőznötök.

A lényeg az, hogy a rosszabb időszakban is ugyanúgy kitartsatok egymás mellett, és ugyanúgy a megoldásra fókuszáljatok. Együtt könnyebben átvészelhetitek a viharokat. 

 

 

3. Ne a másiktól várd, hogy megoldja az életedet

 

Mindenki életében vannak bukkanók, húzósabb időszakok, útelágazások, amikor nem tudjuk, hogy merre tovább. Sokan sajnos ilyenkor hátradőlnek, és azt várják, hogy majd partnerük megoldja a helyzetet, ők pedig learathatják a babérokat. Ez azonban nem így megy. 

Nem azért leszünk szerelmesek, hogy a másik ember folyamatosan vigyázzon ránk, megoldja helyettünk a problémáinkat, vagy hogy szórakoztasson. 

Az egy nagyon szép dolog, ha képes támogatni, biztatni, felvidítani, vagy egyszerűen csak meghallgatni, amikor szükségünk van rá. De nem az ő felelőssége az, hogyha rosszul érezzük magunkat, akkor ő kezelje a helyzetet. Nekünk kell változtatni valamit, maximum a támogatást és a feltétel nélküli szeretetet várhatjuk el tőle. 

 

4. Bizalom

 

Bizalom nélkül nincsen tartós párkapcsolat. Akármennyire is odavagy a szerelmedért, akármennyire is összepasszoltok, ha nincs bizalom, akkor előbb-utóbb szakítás lehet a történet vége. 

A bizalom természetesen attól is függ, hogy párod hogyan viselkedik. Ha a jelenlétedben is flörtöl másokkal, ha állandóan furcsa telefonhívásokba bonyolódik, esetleg azt látod, hogy más nőkkel vagy férfiakkal találkozik a hátad mögött, megértjük, hogy nem bízol meg benne. 

Ha viszont semmi rosszat nem tesz, érdemes leülni, és átgondolni, hogy vajon miért nem tudsz megbízni benne. Sokaknál a saját maguk önértékelési problémái miatt alakul ki a bizalom hiánya. Viszont ezt szintén nem a partnernek kell helyrehoznia, hanem nekünk. 

 

+1 Kémia

 

A korábban felsorolt dolgok hozzáállásunktól függnek. Viszont van még egy dolog, ami elengedhetetlen a tartós párkapcsolathoz, ez pedig nem más, mint a kémia. 

Hiába gondolkodtok ugyanúgy a fontos kérdésekről, hiába vannak hasonló céljaitok az életben, hiába érzitek jól magatokat egymás társaságában, ha kezdetektől fogva nincs meg a kémia, akkor az a kapcsolat végéhez vezethet. Ezen sajnos lehetetlen változtatni, hiszen sok múlik a biológiai tényezőkön.

Ha viszont ez alapvetően megvolt köztetek, akkor már csak arra kell figyelnetek, hogy ne hunyjon ki köztetek a láng. Ehhez fontos, hogy mindig szakítsatok időt az együttlétekre, tudjatok beszélni arról, hogy ki mit szeret az ágyban.