Visszamenni az exhez: igen vagy nem?

 

Egy szakítás után természetes, hogy hosszú időbe telik, míg újra talpra állunk. Ahogy telnek a hetek, hónapok, egyre kevésbé fájdalmas a búcsú, egyre kevesebbet rágódunk a történteken, egyre jobban visszatalálunk önmagunkhoz. Ideális esetben. De mi történik akkor, ha még hónapok, évek után sem tudjuk elfelejteni az exet? Ha az idő múlásával csak rosszabbul érezzük magunkat? Ha még mindig megdobogtatja a szívünket egy kedves emlék? Tényleg csak a töltött káposzta jó felmelegítve, vagy megéri újrakezdeni a volt szerelmeddel?

 

 

Miért akarunk visszamenni az exhez?

 

Egy komoly, hosszú távú párkapcsolat után nagyon nehéz a szakítás. A szép pillanatok felértékelődnek, míg a rossz dolgok háttérbe szorulnak. Idővel hiányozni kezd a volt szerelmünk, úgy érezzük, hogy hibát követtünk el. 

Ilyenkor nem csoda, ha megfogalmazódik bennünk a kérdés: mi lenne, ha visszamennék az exemhez?

Ha újrakezditek volt pároddal, akkor családod vagy barátaid kétkedve fogadhatják a hírt. Hiszen a tapasztalatok azt mutatják, újrakezdés esetén nagyjából ugyanaz a forgatókönyv zajlik le, mint először, főleg, ha ez már nem is az első szakításotok. 

 

Melyek a leggyakoribb indokok?

 

Ha a volt párunkkal való újrakezdésről van szó, hajlamosak vagyunk kifogásokat gyártani magunknak. 

  • Minden más lesz: Ha a kapcsolatnak nem lett jó vége, de most újrakezdenénk, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ezúttal máshogy fognak történni a dolgok. Megfogadjátok, hogy megváltoztok a másik kedvéért, sokkal több mindent fogtok tenni a kapcsolatért, és megpróbáljátok kiküszöbölni a problémákat. Csakhogy általában pontosan úgy történik minden, mint korábban. 
  • Ő ismer a legjobban: Ha hosszú éveken keresztül együtt voltatok, akkor ez valóban így van. Viszont ez nem azt jelenti, hogy jó indok lenne újra összejönni vele. Hiszen attól, hogy ismeritek egymást, az még nem azt jelenti, hogy összepasszoltok. 
  • Nem találok nála jobbat: Ha szakítás után újra randizni kezdtél, de csak rossz tapasztalatokat szereztél, érezheted úgy, hogy az exed náluk sokkal jobb volt. Ilyenkor sokan beparáznak, hogy mi van, ha elszúrták az esélyüket a boldogságra, hiszen a volt párjuknál csak rosszabbak vannak?! Viszont attól, hogy szakítás után nem találkoztál egyből a nagy szerelemmel, nem azt jelenti, hogy egyedüllétre vagy kárhoztatva életed végéig. 
  • Teljesen megváltozott: Ha volt partnered azzal állít be az ajtódon, hogy teljesen megváltozott a kedvedért, akkor is próbálj racionális maradni. Mi van, ha csak szerepet játszik? Mi történik akkor, ha ideig-óráig minden jó lesz, de aztán előjönnek a régi problémák? Vajon tényleg tud ennyit változni az ember rövid idő alatt?
  • Elsiettem a szakítást: Ez valóban lehetséges. Ha például hirtelen felindulásból, egy vita hevében döntöttetek a szakítás mellett, akkor előfordulhat, hogy rossz döntést hoztatok, és igazából megéri folytatni. Ha viszont hosszú hónapokat gondolkoztál a szakításon, akkor komolyabb probléma állhatott a háttérben.

 

Vajon lehet belőle happy and?

 

Nagyon sok mindentől függ, hogy újra boldog párkapcsolatban élhetünk, vagy ismét hatalmas csalódás lesz az újrakezdés vége. 

Mi az, ami miatt szakítottatok? 

Megcsalás után például nagyon rizikós újrakezdeni. Odaveszett a bizalom, helyette pedig megjelenik a féltékenykedés, bizalmatlanság, állandó kétségek. A megcsaló félnek rengeteg időt és energiát kell fektetni abba, hogy elnyerje párja bizalmát. Sokan elvéreznek, és rövid időn belül ismét a szakítás mellett döntenek. 

Mindenkinek előfordulnak olyan időszakok az életében, amikor más dolgok kerülnek előtérbe, párkapcsolatuk pedig a háttérbe szorul. Ha amiatt szakítottatok, mert nem tudtok elég időt egymásra fordítani, de időközben a helyzet változott, akkor talán az érzelmek még nem múltak el teljesen. 

Kevesen bírják a távkapcsolatot, épp ezért sokan döntenek ilyenkor a szakítás mellett. Viszont mi történik akkor, ha idővel újra egy városban találjátok magatokat? Talán ilyenkor is érdemes átgondolni a helyzetet.

 

 

Mielőtt döntenél, gondold át…

 

Miért akarsz visszamenni hozzá? Még mindig szereted? Kényelmes volt mellette? Nem találtál mást azóta? Egyedül érzed magad, hiányzik egy társ? Vagy Ő hiányzik?

Hajlandó vagyunk felismerni a problémákat, és megoldani őket? Tudnál őszintén beszélni exeddel a szakítás okairól? Tudnál változtatni bizonyos dolgokon?

Miért szakítottunk? Változott azóta a helyzet? Ha nem, akkor tudunk rajta változtatni?

Végezetül pedig: az ex is akarja, vagy csak mi ragaszkodunk hozzá kétségbeesetten?