Egy párkapcsolat elején a rózsaszín köd miatt könnyedén azt hiheted, hogy a kapcsolat örökké fog tartani. Elképzeled az esküvőtöket, arról álmodozol, hogy gyermeket vállaltok, és biztosak vagytok benne, hogy együtt fogtok megöregedni. Aztán telnek-múlnak a hónapok, évek, egyre több a veszekedés, a probléma, és egy pont után úgy tűnhet, már nincs értelme folytatni. Gyakran a felek nem is tudják, mi okozta a párkapcsolat halálát, csupán annyit éreznek, hogy valami nagyon félresiklott. De melyek a legfőbb szakításhoz vezető okok?

 

 

  1. A zöld szemű szörny

 

A gyakori féltékenykedés meg a legjobban működő kapcsolatokat is lerombolhatja. Ha az egyik fél állandó ellenőrzés alatt akarja tartani a másikat, féltékenységi rohamot kap akkor, amikor a másik beszélgetni mer egy ellenkező neművel, vagy akár nyomozgat utána, akkor a másik fél gyorsan megelégelheti a dolgot. Vannak olyan szituációk, amikor érthető a folyamatos féltékenykedés, például, ha korábban már elveszítettük bizalmunkat a párunkkal szemben (bár így is érdemes feltenni a kérdést, hogy akkor mit keresünk még a másik mellett). Viszont akkor a legidegőrlőbb, ha a féltékenykedő fél tényleg ok nélkül teszi, amit tesz. Hiszen akármennyire is szereted a másikat, bele lehet fáradni abba, ha mindig bizonygatni kell hűségedet. Ilyenkor pedig nem meglepő, ha a szakítás mellett döntesz. 

 

  1. Kikacsintás

 

A félrelépés szintén gyakori szakítási ok. Nincs is fájóbb, mikor 100%-ig megbízol partneredben, majd egyszer csak kiderült, hogy más ágyában kereste a boldogságot. Ebben a helyzetben természetes, ha úgy érzed, becsaptak téged, ha elveszítetted a másikba vetett bizalmadat, és ha soha többé nem akarod látni a másikat. Ennek ellenére érdemes fejben tartani, hogy a félrelépés sosem ok nélkül történik. Lehetséges, hogy párod úgy érezte, kevésbé látod vonzónak. Vagy épp nem fordítottál elég időt a kapcsolatra. Talán meg is próbált beszélni veled erről, de nem figyeltél rá eléggé. Ha más nem, egy őszinte beszélgetés során érdemes fényt deríteni a problémára. Ezek után pedig könnyebb eldönteni, hogy akarsz-e még egy esélyt adni a kapcsolatnak, vagy inkább a távozás mellett döntesz.

 

  1. A beszélgetések hiánya

 

A hétköznapok mókuskereke még a látszólag legtökéletesebb párkapcsolatot is bedarálhatja. A karrierépítés, a rengeteg munka, a hobbik, barátok, és házimunka mellett a partner gyakran az utolsó helyre kerül. A legveszélyesebb, hogy kezdetben ez fel sem tűnik, és előfordulhat, hogy már csak akkor veszed észre, mi volt a gond, amikor menthetetlen a helyzet. Ne hagyd, hogy olyan szintre jusson el a kapcsolat, amikor már szinte idegenekként kerülgetitek egymást a lakásban! Bármennyire is fontos, hogy a párkapcsolat mellett megőrizzétek önmagatokat, akkor is legyetek résen, és vegyétek észre a figyelmeztető jeleket. Ne féljetek erről őszintén beszélgetni párotokkal, hiszen ha időben felismeritek, mi okozza a gondot, sokkal könnyebb tenni azért, hogy minden visszaálljon a normális kerékvágásba.

 


 

  1. Nem passzoltok össze

 

Sajnos néha akármennyire is szereted a másikat, akármennyire is próbálkozol, akármennyi időt és energiát raksz bele a kapcsolatba, be kell látni, hogy nem működik. Ennek oka pedig, hogy a két fél egyszerűen nem illik össze. Máshogy látják a világot, más dolgokat szeretnek csinálni szabadidejükben, más hobbijaik vannak, más célokkal rendelkeznek. Ideig-óráig meg lehet próbálkozni azzal, hogy megváltoztok a másik kedvéért, de aztán kénytelenek lesztek rádöbbenni, hogy saját boldogságotok rovására fog menni. Ilyenkor bármennyire is fájdalmas, a legjobb dolog, amit tehetsz, az a szakítás. Így mindketten megkapjátok az esélyt arra, hogy olyan partnert találjatok magatok mellé, aki valóban hozzátok való. 

 

  1. Kihunyt a láng

 

A legtriviálisabb indok, hogy egyszerűen csak elmúlt a szerelem. Előfordulhat, hogy nem fordítottatok egymásra kellő figyelmet, vagy nem tudtatok elég időt fordítani a kapcsolatra, esetleg nem éreztétek, hogy érdemes lenne rá több energiát szánni. A szerelem előbb-utóbb elmúlik, ha nem dolgoztok rajta, és egyszerűen van az a pont, amikor már nincs mit tenni. Ha épp ez történik, akkor se búsulj! Az időt már nem lehet visszaforgatni, viszont egy következő párkapcsolatnál sokkal okosabb leszel.