Az ex-téma mindig egy ingoványos terep: sokan fülük botját sem mozdítják, ha szóba kerülnek a régi szerelmek, míg mások már a legkisebb célzásra is azonnal támadásba lendülnek. Egyéntől függ, hogy ki hogyan reagál rá, egy azonban biztos: a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelembe veszed párod érzéseit!

 

 

A régi kapcsolatokról…

 

Egy bizonyos kor felett mindenki átesett már legalább egy kihűlt, tönkrement párkapcsolaton-és ez így van jól. Ha volt már legalább egy komoly kapcsolatod, és túlélted az azt követő szakítást, akkor az azt jelenti, hogy:

-          Képes vagy hosszú távon elköteleződni más mellett

-          Képes vagy a hűségre

-          Képes vagy időt és energiát fektetni egy párkapcsolatba

-          Tudod, hogy milyen fájdalmas elválni egy korábban fontos embertől

-          Tudod, hogy mennyi szenvedés áll egy szakítás mögött

-          Tudod, hogyan építsd fel újra önbizalmadat

 

Ezek alapvetően jó dolgok, viszont felvet egy kérdést: vajon mennyit „illik” beszélni az ex-témáról egy új szerelemben?

 

 

Miről NE beszélj

 

Ha volt már komoly kapcsolatod, akkor biztosan számtalan kellemes (vagy épp kellemetlen) emlékkel rendelkezel a volt barátodról, barátnődről. De új szerelmed biztosan nem kíváncsi arra, hogy Julcsinak mi volt a kedvenc időtöltése, vagy épp Gézának mekkora a pénztárcája. Ahogy arra sem, hogyan töltöttétek el unalmas vasárnap délutánjaitokat, és valószínűleg az sem érdekli túlzottan, hogy milyen idilli nyaraláson voltatok anno.

A 21. században körülvesz minket rengeteg információ, melynek a nagy része totálisan haszontalan életünk, fejlődésünk szempontjából. Miért borítanál párod nyakába még pluszban, ha egyszer ezek kettőtök szempontjából nem érdekesek?

 

 

Miről beszélhetsz

 

Van néhány dolog azonban, amiről érdemes lehet szót ejteni. Ezek közé tartozik:

-          Mennyi ideig tartott a leghosszabb kapcsolatod?

-          Hány kapcsolatod volt eddig?

-          Mióta vagy szingli? (Reméljük, az vagy!)

-          És bármi olyan, ami a kapcsolatotok szempontjából hasznos lehet.

 

Ezen kívül minden más felesleges információ csupán.

 

 

Mikor hozd szóba a témát?

 

Vannak olyan szituációk, melyben nem szerencsés előhozakodni a ex-sztorikkal. Ilyen például:

-          Az első randi

-          A második randi

-          Közvetlenül az első szex előtt

-          Közvetlenül az első szex után

-          Aznap, mikor bemutatod a családodnak

-          Veszekedések közben

-          Romantikázós, borozgatós esteken

-          Barátok előtt (sem a Te, sem az ő barátai előtt ne)

 

Ha mindenképp akarsz erről beszélgetni vele, akkor a legjobb, ha olyan időpontot választasz, mikor épp nem csináltok semmi extrát, mindketten nyugodtak vagytok, és nem is készültök sehova (ez utóbbi azért fontos, mert ha érzékenyen érinti a téma, akkor akár egy barátokkal közös bulizásra rányomhatja a bélyeget).

 

 

Ugyan már, ez csak hiszti!

 

Ha te az a típusú ember vagy, akinek nincsenek titkolnivalói párja előtt, és úgy gondolod, hogy egy párkapcsolatban mindenről lehet, és mindenről kell is beszélni, akkor most biztosan úgy gondolod, hogy:

 

-          A másik féltékeny

-          Tuti, hogy önbizalomhiányos

-          Uralkodni akar feletted

-          Nem bízik benned

-          Egyszerűen csak túl hisztis

 

De mi van akkor, ha tényleg nem érdekli? Nagyon sok olyan ember van, aki úgy vélekedik, hogy a múltat nem kell felhánytorgatni, nem kell részletekbe menően, mindent tudnia a volt szerelmeidről- nekik elég, ha Rólad tudnak mindent, nem Rólatok (az exeddel).

Persze az intő jel lehet, ha már az ex említésétől is dührohamot kap, és azonnal neked támad, hogy „Nem is szeretsz”, „Biztosan még őt szereted”, „Engem Te ne hasonlítgassál másokhoz”. Ha ilyeneket hallasz a szájából a téma kapcsán, lehetséges, hogy tényleg a fenti okok állnak a háttérben. Ilyenkor viszont érdemes rákérdezni arra, hogy mi az, ami pontosan zavarja, és miért esik neki olyan rosszul ez az egész.

 

 

Mindenki más

 

A fentiek ellenére azt hangsúlyoznunk kell, hogy ez nem mindenkinél van így. Ez egy általános útmutató, de nem minden emberre igaz. Lehetséges, hogy ő már azt sem hallgatja szívesen, hogy meddig voltatok együtt, de az is lehet, hogy lazán beszélgethettek a legintimebb dolgokról is.

A legjobb, amit tehetsz, hogy megkérdezed a másikat. Ő el tudja dönteni, hogy szeretné-e hallani ezeket az infókat, vagy sem.