Míg régen elképzelhetetlennek tartották, hogy egy pár tagjai között néhány év korkülönbségnél több legyen, manapság egyre gyakoribb, hogy egy idősebb férfi fiatalabb nővel találkozgat, vagy egy idősebb nőnek fiatalabb randipartnere van. Ilyenkor pedig a kapcsolatban élőknek meg kell küzdeniük az őket érő folyamatos értetlenkedéssel, elítéléssel és támadásokkal. De vajon tényleg számít egy párkapcsolaton belül a nagy korkülönbség, vagy sokakból csak az irigység beszél? Ennek jártunk most utána!

 

 

Probléma lehet a nagy korkülönbség?

 

Vajon hosszú távon fenntartható egy olyan párkapcsolat, ahol jelentős, 10 vagy annál több évnél nagyobb korkülönbség van a pár tagjai között?

Nos, szakértők szerint nem annyira egyszerű a helyzet. Egy párkapcsolat sikeressége nagyon sok tényezőtől múlik: 

 

  • Hasonló, vagy eltérő a két ember személyisége?
  • Hasonló vagy eltérő élethelyzetben vannak?
  • Azonos célokkal rendelkeznek, azonos értékeket tartanak fontosnak? 
  • Hasonló a gondolkodásmódjuk?
  • Mennyire ismerik saját magukat, tisztában vannak saját erősségeikkel, gyengeségeikkel? 
  • Képesek egymással őszintén kommunikálni, a problémáikat megbeszélni?

 

Ha a pár tagjai nagyon különbözően látják a világot, teljesen más céljaik vannak az életben, és teljesen más ritmusban haladnak, akkor a korkülönbség tényleg gátat szabhat a felhőtlen boldogságnak. Viszont önmagában a korkülönbség egyáltalán nem kizáró ok. Lényeges persze, de a többi tényezőtől is függ a kapcsolat tartóssága.

 

Ha a férfi az idősebb…

 

Viszonylag gyakori felállásról beszélhetünk, melynek oka, hogy a férfiak később érnek, így egy fiatalabb lány akár ugyanolyan szinten lehet érettség szempontjából, mint idősebb partnere. Míg a fiatal férfiak nagy részének fogalma sincs arról, hogy mit szeretne kezdeni magával az életben, a nők gyakran már fiatalabb korukban komoly kapcsolatról, házasságról és gyerekvállalásról fantáziálnak. Persze az egzisztenciális szempontokat is sokan figyelembe veszik, hiszen az idősebb férfiak nagy része már stabil anyagi háttérrel rendelkezik, ami vonzó lehet a nők számára, és amit a fiatalabb férfiak nem biztos, hogy biztosítani tudnak. 

 

Miért előnyös?

  • Az idősebb férfiak mellett a fiatal nők megtapasztalhatják az érzelmi és anyagi biztonságot, stabilitást.
  • A nők sokkal jobban “fel tudnak nőni” az idősebb férfihoz, így idővel teljesen egy érzelmi és érettségi szinten lehetnek, mely remek alapot nyújt egy komoly és hosszú távú kapcsolathoz.

 

Mi lehet a probléma?

  • Ha a férfinek korábbi párkapcsolatából már született gyermeke, akkor nem biztos, hogy szeretne még egyet újdonsült szerelmével, ez pedig a fiatal, gyermektelen nőknek problémát jelenthet. 
  • Az idősebb férfi gyakran kevésbé aktív életet él, és az ágyban is lehet, hogy visszafogottabb, ez pedig idővel konfliktusokhoz vezethet. 

 

Ha a nő az idősebb…

 

Kevésbé jellemző, mint az előbbi, mégsem állíthatjuk azt, hogy egyáltalán nem létező jelenség. A fiatalabb férfi-idősebb nő felállásról sokaknak az unatkozó háziasszony jut eszébe, aki elcsábítja a fia jó 10 évvel fiatalabb barátját. Ez azonban ritkán van köszönőviszonyban a valósággal: inkább az a jellemző, hogy karrierista, magabiztos nők horgonyoznak le egy fiatalabb férfi mellett. 

 

Miért előnyös? 

  • A fiatal férfiak kalandvágyók, lazák, pörgősek, így a nő biztosan nem fog unatkozni mellettük. 
  • Sokkal odaadóbbak és kitartóbbak tudnak lenni, ha egy nő meghódításáról van szó, épp ezzel tudják megnyerni az idősebb nő szívét. 
  • Szenvedélyesen tudnak szeretni, amire már az idősebb, több csalódáson, esetleg egy váláson túlesett férfiak már nem feltétlen képesek.

 

Miért lehet problémás?

  • A fiatal férfi még nem biztos, hogy kiélte magát, lehet, hogy ő még pörgősebb, bulizósabb életet él, ez pedig egy idő után fárasztó lehet a nőnek. 
  • Ha a nőnek még nincs gyereke, akkor idővel felütheti a fejét a családalapítás kérdése. Sok fiatal férfi pedig nem szívesen cserélné le a lazulást a gyereknevelésre. 

 

Párkapcsolattól függ..

 

Le kell szögeznünk, hogy egyáltalán nem szabályszerű, hogy a fent említett problémák valóban gondot jelentenek azoknak, akik között nagy korkülönbség van. Lehetséges, hogy kellő szerelemmel, kitartással és türelemmel ki tudnak alakítani egy olyan életstílust, mely mindkettőjük számára maximálisan kielégítő. Így ha ilyen helyzetben találod magad, és úgy érzed, hogy a kapcsolat megér egy próbát, akkor a sztereotípiák ne akadályozzanak meg!