A munkahelyen, egy fesztiválon, vagy egy utazás során is bármikor ismerkedhetünk, és nem ritka, hogy ezekből a találkozókból valami komolyabb szövődik. Ám a kulturális és nyelvi különbségek és az esetleges távolság gyorsan tönkreteheti a bimbózó románcot. De vajon mindezek ellenére érdemes belevágni egy nemzetközi párkapcsolatba, vagy jobb távol maradni tőle? Cikkünkben lerántjuk a leplet!

 

Kezdetben talán romantikus…

 

Ha párunk külföldi, az számtalan előnnyel járhat.

Egyrészt ez egy remek lehetőség arra, hogy megismerjünk egy más országot, kultúrát. Egy kapcsolat során általában sor kerül arra, hogy találkozzunk a másik szüleivel, barátaival, ez pedig egyet jelenthet, mégpedig egy sor izgalmas utazást! Ami pedig még jobb, hogy egy helyi kísérőnél jobban senki sem tudja megismertetni veled az adott országot. 

Nemzetközi párkapcsolatok esetén a felek általában eltérő nyelvet beszélnek. Ez egy remek lehetőséget jelent a nyelvtanulásra! Hiszen nem kell drága kurzusokra költeni, mindig van kitől kérdezni, és akármikor gyakorolhattok. 

A romantikát kedvelők számára egy nemzetközi szerelem rengeteg emlékezetes pillanatot tartalmaz. Ha távkapcsolatra kényszerültök a távolság miatt, akkor könnyedén egy romantikus filmbe képzelheted magad, amikor otthon várod a szerelmedet…

 

 

Idővel megfakul a kép…

 

Sajnos ami először romantikusnak és kalandosnak tűnik, az egy idő után rendkívül zavaróvá válhat. 

A párkapcsolatot legtöbbször a távolság teszi próbára. Ha párunk külföldön él, akkor az esetek nagy részében havonta, néhány havonta kerül sor a találkozóra. Ez pedig még a legelhivatottabb szerelmesek türelmét is próbára teheti, különösen abban az esetben, ha nem tudnak kompromisszumot kötni a jövőt illetően.

Az eltérő hagyományok, kultúra, nyelv miatt kialakuló különbségek is lehetnek annyira élesek, hogy egy idő után éket vernek egy stabil párkapcsolatba. Ez nem csoda, hiszen hiába szól úgy a mondás, hogy az ellentétek vonzzák egymást, a gyakorlatban azért mégis rendkívül sokat számítanak a hasonló tulajdonságok, értékrend, jövőbeli célok. 

Ezen kívül a családi háttér is gyakran útjába állhat egy nemzetközi párkapcsolatnak. Előfordulhat, hogy valamelyik fél családja nem tud megbékélni a gondolattal, hogy gyermeke külföldi párt választott, ami számtalan konfliktushoz vezethet. Ez egy idő után a szerelem végét jelentheti. 

 

Ha mégis belevágnál

 

Mindezek ellenére nem szabad egyértelműen kijelenteni azt, hogy egy nemzetközi párkapcsolat halálra van ítélve! Csupán van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt még belebonyolódnál: 

  • Akár tetszik, akár nem, egy ilyen kapcsolat nagyfokú kompromisszumkészséget kíván. Ha úgy érzed, hogy ez benned nincs meg, akkor jobban teszed, ha inkább bele sem kezdesz. 
  • Készülj fel arra, hogy a környezeted szkeptikusan fogadhatja a kapcsolatot. Ezért azonban ne hibáztasd őket! Őket nem vakítja el a szerelem, így reálisan fogják látni a kapcsolat buktatóit. 
  • Ha párod külföldi, nagy valószínűséggel nagyobb energiát kell fektetned a kapcsolatba, mint egyébként. Ha például más nyelveket beszéltek, akkor értelemszerűen a nyelvtanulás az, amiért tenned kell. 
  • Maradj nyitott! Elképzelhető, hogy a másik kultúrája kezdetben nagyon távolinak tűnik, a szokásait pedig furcsának fogod találni. Ne ítélj túl hamar! Lehetséges, hogy idővel megszokod ezeket, és teljesen normálisnak fogod őket találni. 
  • Ne add fel! Talán egy nemzetközi kapcsolatot nehezebb fenntartani, de semmiképp ne hátrálj meg az első nehézség láttán. Főleg nem akkor, ha valóban odavagy a másikért. 

 

 

Ha tehát elrabolta a szívedet egy vonzó idegen, akiről kiderül, hogy más országból érkezett, ne félj engedni a csábításnak! Azonban vedd figyelembe, hogy egy nemzetközi párkapcsolat nem lesz nehézségektől mentes. De ha valóban egymásnak vagytok teremtve, képesek lesztek megbirkózni az akadályokkal!