Mégis, ha benne vagyunk a kapcsolatban, akkor nem mindig vesszük észre ezeket a vészcsengőket. Pedig ha időben kapcsolnánk, még az is elképzelhető, hogy meg tudnánk menteni a szerelmünket - vagy ha más nem, legalább nem érne váratlanul a búcsúzás ténye…De vajon milyen jelekből ismerhetjük fel, ha kapcsolatunk az utolsókat rúgja? Lerántjuk a leplet! 

 

Nem beszélgettek

 

Emlékszel arra, amikor a szerelmetek kezdetén órákat tudtatok beszélgetni a semmiről is? Ma már ez nem több, mint szép álom…A köztetek lévő beszélgetés többsége a feladatokról szól: ki vigye ki a szemetet, ki menjen el bevásárolni, ki vigye le a kutyát sétálni. Ha véletlen meg is kérdezitek egymástól, hogyan telt a nap, általában egy “Semmi extra” a válasz, amivel mindketten tökéletesen elégedettek is vagytok. 

Ha ez huzamosabb időn keresztül folytatódik, hamar azon kaphatjátok magatokat, hogy már szinte semmit sem tudtok a másikról: sem azt, hogy mivel tölti a szabadidejét, sem azt, hogy mi foglalkoztatja mostanában, vannak-e problémái a munkahelyén…

 

 

Nincsenek közös programok

 

A kapcsolat eleje általában a közös kalandokról, élményekről szól. Ilyenkor szinte megállás nélkül mentek valahova: utazni, edzeni, moziba, étterembe, bulizni, koncertre, kirándulni… Egy idő után természetesen ez alábbhagy, és ismét előkerülnek a barátnős, haverozós programok. Ezzel nincs is semmi gond. Ám ha már idejét sem tudod, mikor mozdultatok ki együtt utoljára, az bajt jelezhet!

Egy párkapcsolatban szükség van arra, hogy a felek minőségi időt tudjanak egymással tölteni. Sajnos le kell, hogy lombozzunk: a közös tévénézés, takarítás, vagy bevásárlás nem számít annak. Ha kihagyjátok a randikat a hétköznapokból, az előbb-utóbb eltávolodáshoz vezethet. 

 

Nincsenek közös terveitek a jövőre nézve

 

Ha komolyan gondoljuk a másikkal, akkor akaratlanul is közösen kezdjük el tervezni a jövőt. Elképzeljük, milyen szuper helyekre fogunk utazni együtt, mennyire nagyszerű lesz, ha sikerül elköltöznünk, esetleg milyen lesz családként élni…

Sajnos ez a kezdeti lelkesedés egy idő után elmúlhat. Egyre inkább teret nyernek a személyes célok, és háttérbe szorulnak a közös tervek. Ezzel egy bizonyos pontig nincs is baj, hiszen nagyon fontos, hogy mindketten meg tudjátok valósítani a saját álmaitokat is. De ha a jövőbeli terveitek között egyáltalán nem szerepel a másik, akkor az egy figyelmeztető jel, hogy nincs minden rendben. 

 

Kihűlt a hálószoba

 

Az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy eltávolodtatok egymástól, ha már régóta nem bújtatok össze. Minden párkapcsolatban előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a szex átmenetileg háttérbe szorul. De ha ez huzamosabb ideig fennáll, ti mégsem tesztek ellene semmit, sőt, kényelmesen érzitek magatokat így is, akkor sajnos a szerelmetek már nem az igazi. 

 

 

Támogatás helyett csak kritizáljátok egymást

 

Ha szereted a másikat, akkor tisztelettel beszélsz vele, nem akarod szándékosan megbántani, és ügyelsz az érzéseire is. Ám ha már egyre kevésbé érzed magad jól vele, egyre kevésbé fogsz figyelmet fordítani arra, hogyan kommunikáltok. A kedves, dicsérő szavak helyét átveszi a folyamatos kritizálás, és egy fikarcnyit sem érdekel, hogyan is érinti az a másikat. 

 

Mit tehetsz most?

 

Ha a fentiek közül több is igaz rátok, sajnos van egy rossz hírünk: a párkapcsolatotok a végéhez közeledik! De vajon mit tehetsz most? 

Ha adnál még egy esélyt kettőtöknek, itt az ideje, hogy átbeszéljétek a problémáitokat, és megpróbáljatok közös nevezőre jutni. Nyugi, még nincs minden veszve! 

Ha inkább elengednéd a kezét, akkor érdemes mihamarabb közölni vele, hiszen így mindketten újabb esélyt kaptok a boldogságra.