A romboló viselkedés nem is mindig tudatos, ugyanakkor a párodban mély nyomot hagyhat. Hoztunk néhány olyan dolgot, amit ideje lenne abbahagynod annak érdekében, hogy hosszú távon is működőképes maradhasson a kapcsolatotok! 

 

Nem vagy őszinte

 

Közhely, de egyszerűen nem lehet kikerülni akkor, ha a boldog párkapcsolatokról van szó: egy kapcsolat alapja tényleg az őszinteség, a kommunikáció. Ha megszeged ezt a szabályt, azzal visszafordíthatatlan károkat okozhatsz! 

Egyrészt partnereddel szemben is kitolás, hiszen a legtöbben érzékelik, ha a másik nem teljesen őszinte velük. És ilyenkor jogos a kérdés, hogy vajon miért hazudsz neki? Esetleg valami rejtegetnivalód van…?

Másrészt önmagaddal szemben sem tisztességes. Ha elnyomod magadban a valódi gondolataidat, érzelmeidet, attól azok még ott lesznek benned, és észrevétlenül taszítanak egyre messzebb a párodtól. Hamar azon kaphatod magad, hogy a kapcsolatban egyáltalán nem vagy boldog - és ezt sajnos saját magadnak köszönheted! 

Akármennyire nehéz is néha, jobb az őszinteség- a másikkal és magaddal szemben is! 

 

Kerülöd a konfliktust

 

Sokan úgy gondolják, egy kapcsolat akkor lesz harmonikus, ha a felek sosem vitatkoznak egymással. Ez egyáltalán nincs így! Még a legboldogabb kapcsolatokban is időnként felüti a fejét egy-egy viharfelhő. A boldog párok azonban nem félnek a konfliktustól, mivel tudják, hogy ezeket csak akkor sikerül megoldani, ha beszélnek róla. 

Ha valami nyomja a lelkedet, de nem osztod meg pároddal, mert nem szeretnél konfliktust, akkor magad alatt vágod a fát. Ezek a problémák egyre csak gyűlnek és gyűlnek, majd egyszer csak robbannak, de lehetséges, hogy akkor a kapcsolat már menthetetlen lesz. 

Jobb taktika tehát, hogy egy felmerülő probléma esetén leülsz pároddal, és rákérdezel a dolgokra. Lehet, hogy egy egyszerű félreértésről van szó, amelyet percek alatt megoldhattok. De a komolyabb konfliktusoktól sem kell tartani, hiszen ha túlélitek ezeket, akkor a kapcsolatotok csak egyre erősebbé válik! 

 

 

Túlságosan bizalmatlan vagy

 

Természetes, hogy egy kapcsolat kezdetén még nem tudsz 100%-ig bízni a másikban - hiszen még nem ismered annyira mélyrehatóan. Az is lehet, hogy egyszer-kétszer már csalódtál benne, ami miatt szintén nem csoda, ha tartod vele szemben a távolságot. De ha annak ellenére sem bízol a másikban, hogy soha semmi rosszat nem tett, akkor az nagy baj!

Egy kapcsolathoz elengedhetetlen a bizalom. Ha nem tudsz megbízni a másikban, akkor az féltékenységet, veszekedéseket okozhat. Ez pedig megmérgezheti még a legjobban induló párkapcsolatokat is!

Ebben az esetben érdemes átgondolni, hogy mi az oka a bizalmatlanságodnak. Magadban nem bízol, vagy a másikban? Menthető még a dolog, vagy örökre oda a bizalom? Beszéljetek róla mindenképp!

 

 

Túl kritikus vagy 

 

Egy őszinteségen alapuló párkapcsolatban belefér az, ha a másiknak elmondod a véleményedet a viselkedésével, döntéseivel kapcsolatban. Az sem gond, ha ez nem mindig pozitív, hiszen ki is segíthetne abban, hogy jobb emberré válunk, ha nem a párunk? 

De egyáltalán nem mindegy, hogy a véleménynyilvánítás milyen gyakran és milyen formában, hangnemben történik. Ha minden apróságba belekötsz, ha folyamatosan kritizálod a másikat, ha bántó megjegyzéseket teszel a külsejére vagy a viselkedésére, akkor előbb-utóbb betelik nála a pohár.

Fontos tudatosítanod magadban, mint ahogy te sem, párod sem tökéletes. Mindenkinek vannak hibái, ezeket muszáj elfogadni. Persze nem baj, ha ezekre néha felhívod a másik figyelmét, de azt mindig építő jellegű kritikaként fogalmazd meg, és ne csapjon át hibáztatásba, megszégyenítésbe! 

 

 

Ha tehát ezek közül a szokások közül egy vagy több jellemző rád is, ideje változtatni, mivel nagyon hamar tönkreteheted a saját boldogságodat!