Ám sajnos az őszinte érzelmek még önmagukban nem jelentenek garanciát egy tartós kapcsolatra. Vannak még olyan összetevők, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy stabil és hosszan tartó párkapcsolatot tudjatok kialakítani. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük ezeket!

 

Őszinteség mindenek felett

 

A nyílt kommunikáció általában az a terep, amelyen nem szoktak jól teljesíteni a párok. Akármennyire is fontos, a többség egyszerűen képtelen őszintén megbeszélni gondjait, problémáit, kéréseit, vágyait a másikkal. Sokan úgy gondolják, a másiknak ezt magától is kellene tudnia. Ha pedig nem így van, akkor talán nem is ő az igazi…

Egy csomó félreértést, vitát, esetleg magát a szakítást is megspórolhatjuk, ha őszinték vagyunk a másikkal. Elsőre lehet, hogy ijesztő érzés lesz, hiszen mégiscsak a legbensőbb gondolataidat kell megosztanod mással. Ám egy kis gyakorlás után már könnyedén fog jönni, és eszedbe sem fog jutni, hogy ne az igazat mond.

Ügyeljetek arra, hogyha őszintén beszéltek egymással valamiről, akkor a befogadó fél is legyen megértő, nyitott! Ha ugyanis elutasítjátok a másik kéréseit, akkor hiába őszinte veletek, nem tudjátok majd megoldani a problémáitokat. 

 

A vita nem baj

 

Sokan azt gondolják, hogy a boldog párok sosem veszekednek. Ez egyáltalán nincs így! Minden párkapcsolatban vannak egyet nem értések, kisebb-nagyobb konfliktusok. A tartós párkapcsolatban élők is ugyanúgy vitatkoznak. Nekik csupán annyi a titkuk, hogy képesek jól vitatkozni. De vajon mit jelent ez? 

A konfliktus során nem saját igazukat akarják mindenáron bebizonyítani, és a másik egóját sem akarják földbe tiporni. Mindketten a megoldásra törekednek, épp ezért mernek igazat adni a párjuknak, és elismerik azt is, ha tévedtek valamiben. A vita során ügyelnek arra, hogy ne sértsék meg a másikat, és tisztelettel kommunikáljanak vele. Ennek köszönhetően képesek gyorsan és hatékonyan megoldani a problémáikat, anélkül, hogy bármelyikükben is tüske maradjon. Ez pedig hozzájárul a párkapcsolat harmóniájához. 

 

Az apró figyelmességek mindig segítenek

 

Az apró kedvességek sokat dobhatnak a párkapcsolatodon. 

Ebbe a kategóriába sorolhatóak a kisebb meglepetések, amikor csak egyszerűen szeretnéd meglepni valamivel a másikat (pl. egy finom vacsora, egy szál virág, egy kellemes masszázs). De figyelmesség az is, amikor a partnered nehéz időszakon megy keresztül, te pedig mindent megteszel azért, hogy egy kicsit könnyebbé tedd a helyzetét. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni: például elvégzed helyette a házimunkát, besegítesz a tennivalóiban, vagy átvállalsz egy-két extra feladatot, amelyet ő szokott végezni. 

Fontos, hogy ez oda-vissza működjön. Ha csak az egyikőtök kedveskedik a másiknak, akkor a kapcsolati egyensúly hamar felborulhat, ami nem kedvez a közös jövőnek. 

 

 

Közös programok

 

 

Az együtt töltött minőségi idő során jobban megismerhetitek egymást, közelebb kerülhettek egymáshoz, illetve közös emlékeket gyűjthettek. Épp ezért nem érdemes ezen spórolni!

Azonban fontos hangsúlyozni: nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem minősége számít! Hiába töltitek minden estéteket otthon, ha egyikőtök mondjuk a számítógép előtt ül, a másik pedig a tévét nézi. De az sem, ha elmentek valahova, például moziba vagy vacsorázni, ahol aztán mindketten a telefonotokat nyomkodjátok. A közös programok lényege, hogy maximálisan egymásra figyeljetek. 

 

 

Ne tőle várd a megoldást!

 

Egy nehéz időszakban jól esik, ha valaki mellettünk áll, különösen akkor, ha ez a valaki a szerelmünk. Ám a támogatást nem szabad összekeverni azzal, hogy valaki oldja meg helyettünk a problémákat!

Akármennyire is szeret minket a párunk, nem az ő dolga, hogy megoldja a munkahelyi konfliktusainkat, a pénzügyi gondjainkat, vagy a barátainkkal történő veszekedéseket. Jó, ha meghallgat, ha javaslatokat tesz a megoldásra- de a konkrét lépéseket neked kell megtenned. Ha ezt megérted, máris közelebb kerülhettek a stabil párkapcsolathoz.