Ahogy telnek a hónapok, évek, úgy az együttlétek száma is egyre csökken. Ez egy bizonyos fokig teljesen normális- ám ha ez a szám hosszú ideje zéró, az bajt jelent! Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, mitől válhat szexmentessé egy kapcsolat, és hogyan lehet újra feléleszteni a szenvedélyt. 

 

Hogyan válik szexmentessé egy kapcsolat?

 

Egy párkapcsolat folyamatosan változik. Hol közelebb, hol távolabb vannak egymástól a felek, ami értelemszerűen hatással van a szexre. Természetes, hogy bizonyos időszakokban alig várjátok, hogy ágyba bújjatok, máskor eszetekbe sem jut a hancúrozás. Ez teljesen természetes, ám ha ez hosszú hónapokig, akár évekig fennáll, akkor az problémát jelez!

A szexmentes kapcsolatok manapság nem ritkák: a párkapcsolatok közel harmadában nincs meg a kellő szenvedély. Tévedés azt gondolni, hogy csak az idősebbeket fenyegeti ez a veszély, a húszas-harmincas korosztályban is épp úgy felbukkanhat! De vajon mi okozza?

A nyilvánvaló külső tényezőkön kívül (például stresszes időszak, munkahelyi gondok, egészségügyi problémák) gyakori ok, hogy a felek nem elégedettek a szexuális életükkel. Nem okoz nekik valódi örömöt a párjukkal való együttlét, és a nyílt kommunikáció helyett egyszerűen csak hagyják elsorvadni kapcsolatuk fizikai részét. De az is előfordulhat, hogy unalmassá vált a szex, és a felek nem próbálnak ki elég újdonságot. Persze az is előfordulhat, hogy az érzelmi eltávolodás okozza a szex hiányát. 

 

 

Miért baj, ha eltűnik a vágy?

 

Vannak, akik számára a szex egyáltalán nem fontos, de azért valljuk be, a nagy többség elképzelni sem tudna egy párkapcsolatot szeretkezés nélkül. 

Ha hosszú időn keresztül elmarad az összebújás, az azt eredményezheti, hogy szépen lassan eltávolodtok egymástól. Kezdetben azt vehetitek észre, hogy egyre ritkábban csókolóztok, ölelkeztek, érintitek meg a másikat. Aztán egyre kevésbé osztjátok meg a másikkal az érzéseiteket, gondolataitokat. Viszonyotok egyszerű testvéri vagy lakótársi kapcsolattá szelídül. Ugye mondanunk sem kell, hogy (egy szerelemmel kezdődő) párkapcsolat esetén ez mennyire lelombozó? 

Hiába nem beszéltek róla, hiába söpritek a szőnyeg alá a gondokat, attól azok még ott lesznek. Mélyen, legbelül mindketten elégedetlenek lesztek. Ez szép lassan emészti fel a szerelmeteket. Természetes, hogy vágytok az intimitásra, a fizikai közelségre, a valódi szenvedélyre. Ha ezt nem kapjátok meg a párotoktól, akár a félrelépés gondolata is felmerülhet bennetek. 

Sajnos a szexmentesség gyakran halálos ítélet a párkapcsolatra nézve. De ha időben sikerül elcsípnetek a problémát, és tesztek a megoldásért, akkor még menthető a helyzet!

 

 

Tippek az ágy felforrósításához

 

A kezdeti vágy idővel csökkenni kezd. Ám ha tudatosan tesztek azért, hogy fenntartsátok a szenvedélyt, akkor megelőzhetitek, hogy szexmentessé váljon a kapcsolatotok!

  • Ha hosszú ideje nem szeretkeztetek, akkor érdemes beszélned róla a partnereddel. Lehetséges, hogy őt is ugyanúgy zavarja a dolog, mint téged- csak még nem merte felhozni. Fontos, hogy a beszélgetés ne csapjon át egymás hibáztatásába! Mérjétek fel, hogy mi lehet ennek az oka, és próbáljatok rálelni a megoldásra. 
  • A párok többsége általánosságban este szexel, lefekvés előtt, szigorúan az ágyban. Egyértelmű, hogy ez egy idő után unalmassá válik. Próbáljatok ki új időpontokat, helyszíneket, pózokat! Ha kellően bevállalósak vagytok, akkor jöhetnek a szexi játékszerek, szextársasok, vagy egy-egy vadabb helyszín! 
  • Lehetséges, hogy a szexmentesség azért alakult ki, mert a párod nem okozott valódi örömet, emiatt egyre kevésbé volt kedved a hancúrozáshoz. Itt az ideje, hogy őszintén elmond neki, mi az, amit rosszul csinál, és min kellene változtatnia. Itt is figyelj arra, hogy ez ne menjen át kritizálásba, hiszen az csak még jobban elveheti a kedvét az egésztől!
  • Nem kell azonnal megijedni, ha néhány alkalom kimarad! Ha egy stresszes időszakon megyünk keresztül, gondjaink vannak, vagy egyszerűen csak átmenetileg kevésbé fontos a szex, akkor az még nem jelent feltétlenül problémát. Ha viszont azon kapjátok magatokat, hogy idejét sem tudjátok, mikor bújtatok ágyba utoljára, ott kezdődnek a gondok!