Pedig egyre többen vallják, hogy egy stabil párkapcsolat mellett egy (vagy több) kaland is simán belefér- persze mindkét fél beleegyezésével. A nyitott kapcsolatok sokak számára az ördögtől való dolognak tűnnek, pedig vannak, akiknek épp ez a nyitottság menti meg a szerelmüket. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtünk minden fontos információt, amit tudnod kell ezzel kapcsolatban! 

 

A nyitott kapcsolat szépségei

 

A nyitott párkapcsolat sokak számára elképzelhetetlennek tűnik. Ők úgy gondolják, ez az a dolog, ami egy haldokló párkapcsolatot végleg tönkretesz. Ezzel ellentétben ha a felek jól csinálják, akkor még jobban megerősíthetik a szerelmüket. 

Egy stabil, évek, évtizedek óta tartó párkapcsolatban óhatatlanul is felüti a fejét a monotómia, az unalom. Egy idő után a másik már kevés újdonságot tud mutatni, ugyanakkor az addig kiépített bizalmat, szeretetet nem feltétlen kell azonnal sutba dobni. A nyitott kapcsolat lehetőséget biztosít arra, hogy a felek kiélvezhessék kalandvágyukat, anélkül, hogy megcsalnák a másikat, ezzel elárulva őt. 

A nyitott kapcsolatok másik előnye, hogy társunkkal nem biztos, hogy minden vágyunk megegyezik. Lehetséges, hogy ő visszafogottabb az ágyban, mi azonban szeretnénk extrémebb dolgokat is kipróbálni. Ebben a helyzetben lehetőségünk van arra, hogy újdonságokat próbáljunk ki. 

Akármennyire furcsának tűnik, sok nyitott párkapcsolatban lévő fél arról számolt be, hogy ez a felállás megerősítette a kettőjük között lévő bizalmat és szeretetet- tehát lényegében még egy pozitív hozadéka lett a dolognak.

 

 

Biztos, hogy neked való?

 

Természetesen az előbb felsorolt előnyök mellett számos negatívuma is van egy nyitott kapcsolatnak. 

A legnagyobb egyértelműen a féltékenység. Vajon te képes lennél otthon nyugodtan ülni, amikor tudod, hogy párod épp mással tölti az estéjét? Mosolyognál akkor is, ha a veled közös ágyában épp mással szervez randit hétvégére? Szemrebbenés nélkül tűrnéd, hogy másokkal szexeljen? 

Egy másik csapda lehet a szerelem. Bár a nyitott kapcsolatban lévő felek általában megegyeznek arról, hogy csak és kizárólag a szex miatt találkoznak másokkal, mégiscsak emberek vagyunk. Bármikor beleszerethetünk másba. Nyugodt tudnál maradni, ha ez a “veszély” állandóan ott lebeg felettetek? 

Míg sokak kapcsolatát megerősíti ez a felállás, mások épp, hogy csak egyre távolabb sodródnak egymástól. Elképzelhető, hogy a kapcsolatotok kinyitása annak végét jelenti majd. Meg tudnál birkózni ezzel a gondolattal? 

 

A nyitott kapcsolat alapszabályai

 

A nyitott kapcsolat is lehet működőképes. Ehhez viszont arra lesz szükség, hogy szem előtt tartsátok a legfontosabb szabályokat. 

  • Őszinteség és bizalom nélkül egy tapodtat se! Egy nyitott kapcsolatban nem szabad füllenteni, játszmázni, félrevezetni a másikat! Ha ez nem megy, akkor talán a nyitott kapcsolat nem nektek való. 
  • Tartsátok magatokat ahhoz, amit megbeszéltek! Sokan szoktak ilyenkor különböző szabályokat felállítani, például, hogy havi egyszer randizhat a másik mással, vagy bizonyos emberekkel nem kerülhet közeli kapcsolatba. 
  • Ha abban maradtatok, hogy mindketten szexeltek mással is, figyeljetek a védekezésre! Egy nemkívánatos terhesség vagy egy nemi betegség mindkettőtök életét megkeserítheti. 

 

 

Hogyan lássatok neki?

 

Elképzelhető, hogy már egy ideje foglalkoztat a nyitott kapcsolat gondolata. De vajon hogyan vágjatok ebbe bele? 

  • Első körben beszélj a pároddal! Nyugodt, stresszmentes időszakra időzítsd ezt a beszélgetést. Őszintén számolj be arról, hogy miért tartod fontosnak, mit vársz a kapcsolattól! 
  • Készülj fel arra, hogy a fogadtatás nem lesz kedvező! Lehetséges, hogy csak elsőre lesz elutasító a partnered, de az is lehet, hogy hetek, hónapok múlva sem gondolja meg magát. Ez esetben ne erőltesd! 
  • Ha a másik is igent mond erre a felállásra, fontos, hogy ne vessétek bele magatokat azonnal a randizásba! Mielőtt bármibe belevágtok, állítsátok fel a saját szabályaitokat (ehhez segítséget nyújthatnak a fentebb felsoroltak)
  • Készülj fel arra, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes. Ha viszont mindketten betartjátok a játékszabályokat, és nyílt lapokkal játszotok, akkor esélyetek van arra, hogy a nyitott kapcsolatot valóban harmonikusan élhessétek meg.