Néha akár a legértelmetlenebb apróság is kirobbanthatja a vitát, máskor komolyabb dolgok húzódhatnak a háttérben. De vajon melyek azok a témák, amelyek leggyakrabban veszekedést okoznak a pár tagjai közt? Összegyűjtöttük az 5 legnagyobbat! 

 

Ki végzi a házimunkát? 

 

Apró kis butaságnak tűnhet, de az egyik leggyakoribb vitatéma a takarítás. A párok számára nagy fejtörést okoz, hogyan osszák fel a feladatokat, ki milyen házimunkát végezzen, és milyen rendszerességgel. Manapság azért sem könnyű ezt megoldani, mert régebben egyértelműen a nők feladatai közé tartozott a háztartás vezetése, ma már viszont egyre többen szeretnének otthon egyenlő munkamegosztást. 

Nem csak az okozhat gondot, hogy ki milyen feladatot végezzen, hanem a hogyan is. Míg az egyik fél mondjuk szeret mindent centiről centire lesikálni, a másik lehet, hogy felületesebben takarít. Ez utána nagy veszekedésekhez vezethet. 

 

 

Családi perpatvarok

 

A család általában a boldogságot hivatott szolgálni, de azért valljuk be, számos ellentét forrása is lehet. Gyakran előfordul, hogy a pár valamelyik tagja nem szimpatizál a másik családjával (ez lehet kölcsönös is). Ha ennek gyakran hangot ad, azzal a párját igen nehéz helyzetbe hozza. Lehetséges, hogy egy pontig tűrni fogja a vádalakat, azonban egy idő után elszakad nála a cérna, és családja védelmére fog kelni. Ekkor igazi parázs viták alakulhatnak ki!

De problémát okozhat az is, ha a pár már közös gyermekeket nevel. Szintén gyakori, hogy a felek ellentétes elveket vallanak a gyermekneveléssel kapcsolatban, például az egyik szigorúbb, a másik engedékenyebb. Ez is hosszú vitákhoz vezethet. 

 

Piszkos anyagiak

 

A pénzügyi helyzet szintén a leggyakoribb vitatémák közé tartozik. Problémát jelenthet, ha az egyik fél jelentősen többet keres, mint a másik. Vagy ha az egyik takarékoskodó, a másik inkább költekező típus. Lehetséges, hogy míg az egyik hosszú távú megtakarításokra törekszik, a másik inkább élvezni szeretné az életet. 

Különösen problémás lehet ez azok számára, akik közös kasszán élnek, hiszen ilyenkor párjuk nyomon tudja követni az elköltött pénz útját. 

 

Féltékenység

 

A zöld szemű szörny még a legbékésebb párkapcsolatban is problémákat okozhat. Senki sem szereti, ha a másik vádaskodni kezd, különösen, ha mindezt ok nélkül teszi. De a másik oldal sem jobb, ugyanis ha a másik fél kifejezett kérésünk ellenére olyan dolgokat tesz, amely számunkra már a megcsalás kategóriát jelenti, akkor érthető, ha dühösek leszünk miatta.

 

 

Az ágyban sem egyszerű

 

Talán ez az egyik legfurcsább pont, mégis úgy tűnik, hogy a szex is a tipikus konfliktusforrások közé tartozik. És hogy mi a vita tárgya? A szex gyakorisága, milyensége, az előjáték hiánya, az izgalom hiánya, és még folytathatnánk a listát...

 

Tiltólistás dolgok veszekedés közben

 

Teljesen természetes, hogy időnként összekapsz a pároddal. Ez még nem azt jelenti, hogy ne szeretnéd! Arra azonban érdemes odafigyelni, hogyan veszekedtek, ugyanis akaratlanul is hatalmas sebeket ejthettek a másik lelkén. Még akár a kapcsolatotokat is tönkretehetitek!

  • Figyelj a szóhasználatra! Egy parázs vita közben nehéz megőrizni a nyugalmat, de ne vágj a másik fejéhez trágár, degradáló kifejezéseket, és próbáld meg kerülni a káromkodást is! Ezzel azt közvetítheted a másik felé, hogy nem tiszteled, ami kifejezetten rosszul eshet neki. 
  • Ne mondj olyat, amit később megbánnál! Sokan a vita helyében olyanokat vágnak a másik fejéhez, minthogy “Utállak” vagy “Szakítani akarok”. Ugye érzed, hogy ez mennyire tönkretehet egy kapcsolatot?
  • A duzzogás nem megoldás. Ha a másik próbálja kideríteni, hogy mi a baj, akkor ne csenddel büntesd! Fogalmazd meg, hogy mi a problémád, hiszen csak úgy fog tudni segíteni. 
  • Előfordulhat, hogy csupán azért kezdesz bele egy veszekedésbe, mert ideges, fáradt, nyűgös vagy. Ilyenkor próbáld meg rövidre zárni, és ha nem tudjátok megoldani, akkor térjetek rá vissza később!