De arról általában kevesebb szó esik, hogy mi történik szex után. Pedig ez az időszak remek lehetőséget nyújt a pároknak, hogy még közelebb kerüljenek egymáshoz, így nem érdemes elpazarolni! Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, mi is az az utójáték, és miért olyan fontos szeretkezés után. 

 

Alvás, evés, dohányzás

 

A párkapcsolat kezdeti fázisában sokan bújnak össze szex után,egy idő után ez teljesen kikopik a hétköznapokból. Összeszokott párok inkább az alvást, dohányzást, evést, tusolást választják, de van aki tévézik, telefonozik. 

Ha nem párkapcsolatban élünk, csak egy kósza kalandra futottunk össze a másikkal, akkor értelemszerűen nem gond, ha ezeket a tevékenységeket választjuk. Sőt, a listát még kiegészíthetjük azzal, hogy távozunk a másiktól. De egy hosszú távú kapcsolatban igenis számít, hogyan töltitek el a hancúrozás utáni perceket. Mégis mit kellene tennünk akkor? És mi az, amit inkább hanyagoljunk? 

 

Mi is az az utójáték? 

 

Az utójáték a szeretkezés utáni időszakot jelenti, amikor a párok egymásra figyelnek, egymással közös tevékenységet végeznek. Szerepe ugyanolyan fontos, mint az előjátéké, hiszen növeli a szexuális elégedettséget. 

De mi is számít utójátéknak? Lényegében minden olyan dolog, ami nem aktus. Állhat csókokból, simogatásokból, orális szexből, kézzel történő izgatásból, esetleg különböző játékszerek használatából. De utójátéknak számít egy összebújva történő, nagy beszélgetés, esetleg közös nevetés. Ha ezt még tovább szeretnénk húzni, akkor akár a szeretkezés után történő közös zuhanyzás, vagy vacsorakészítés is beleeshet az utójáték kategóriába. 

S hogy miért fontos mindez? Mert nem csak az egyének elégedettségét erősíti, de a párkapcsolatra is jó hatással van. Ezekkel az apró cselekedetekkel még tovább mélyíthetitek az érzelmeket, megerősíthetitek az egymás iránti kötődést, bizalmat. A legjobb része pedig, hogy ezek a tevékenységek kevesebb energiabefektetést igényelnek, mint például egy minőségi randi összeegyeztetése! 

 

 

Ezt nyugodtan tedd

 

Ha szeretnél jobban odafigyelni az utójátékra, jogosan merülhet fel benned a kérdés: rendben, de mit is kellene csinálnom? 

  • A legegyszerűbb, legösztönösebb cselekedet ilyenkor a másik megölelése. Ha ritkán szoktatok szeretkezés után összebújni, lehetséges, hogy partnerednek furcsa lesz elsőre, de ne hagyd, hogy azonnal elhúzódjon! Néhány alkalom után megérti, hogy miért is annyira jó ez. 
  • Ha még bírjátok szuflával, akkor beleférhet egy kis kényeztetés. Ez lehet egy masszázs, de akár a másik kézzel vagy szájjal történő kielégítése. Nem feltétlen kell, hogy orgazmus legyen a vége, itt az érintés a lényeg! 
  • A jó szex felszabadulttá tesz. Az emberek ilyenkor nyíltabbá válnak, így érdemes kihasználni ezt az időszakot a beszélgetésre. Nem feltétlen kell, hogy a téma az ágybéli dolgokhoz kapcsolódjon, de azért ne is a heti bevásárlólista legyen a fő téma! 
  • Ha mindketten mókás hangulatba kerültetek, akkor egy kis viccelődés, csipkelődés is beleférhet. 

 

 

Inkább hanyagold

 

Van néhány olyan dolog, amivel inkább tönkreteheted ezt az időszakot. Jobban teszed, ha inkább ezeket félreteszed!

  • Ha korábbról van még egy megoldatlan konfliktusotok, ne szex után hozakodj elő vele! Azonnal tönkreteheted a pillanat varázsát. Inkább várj egy kicsit! 
  • Ha nem voltál elégedett párod teljesítményével, akkor is inkább időzítsd későbbre a beszélgetést. Lehetséges, hogy ő ebből semmit nem vett észre, és számára fantasztikus volt a hancúr. Ne rontsd el az ő örömét is! 
  • Tegyétek félre a gondokat! Nem ez a legjobb időpont arra, hogy megbeszéljétek a pénzügyi gondokat, a közös hitelt, esetleg a munkahelyi problémákat! Inkább zárjátok ki egy kicsit a külvilágot, és csak egymásra fókuszáljatok! 
  • Jó ötletnek tűnhet egy forró fürdő, de inkább a közös zuhanyzást válasszátok szeretkezés után! A nemi szervek (főleg a női) különösen érzékennyé válhatnak ilyenkor, a forró víz pedig szárító hatású. Nem túl jó kombó! 

 

Most, hogy már tudod, milyen fontos az utójáték, reméljük, nem feledkezel meg róla!