Ezért nem meglepő, hogy egyre többen élnek távkapcsolatban, akár a világ két különálló felén. A távkapcsolattal szemben sokaknak megvannak az előítéletei, pedig ez is lehet annyira teljes és harmonikus, mint egy “hagyományos” kapcsolat. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, mi kell ahhoz, hogy a távkapcsolat hosszútávúvá váljon! 

 

Őszinteség, kommunikáció

 

Nincs olyan kapcsolat, amely megáll a lábán nyílt, őszinte kommunikáció nélkül. A távkapcsolatokra ez azonban fokozottan igaz. Mivel az ilyen típusú kapcsolatokban akár hosszú hetek, hónapok is eltelhetnek egy-egy személyes találkozó között, ezért a fizikai kontaktus helyett még jobban felértékelődik a beszélgetés. 

A kommunikáció már a kapcsolat legelején különösen fontos. Mielőtt belevágnátok, érdemes mindent nyíltan megosztani egymással. Mire számítotok, mire vágytok, hogyan kezeljetek bizonyos szituációkat, mi a helyzet a féltékenykedéssel, stb. Így lesz, amihez mindketten tudjátok magatokat tartani. 

Ha a világ két külön pontján, eltérő időzónák szerint éltek, akkor is muszáj időt szakítani arra, hogy rendszeresen kommunikáljatok. Érdemes meghatározni egy időpontot, amikor minden nap tudtok egy kicsit telefonálni, skypeolni. Ez alatt az idő alatt elmesélhetitek egymásnak a nap történéseit, így nem fogtok lemaradni a másik életének fontos eseményeiről. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nap többi részében nem kommunikálhattok, sőt! Minél több üzenetet, képet, videót küldtök a másik számára a nap során, annál közelebb érezhetitek magatokat egymáshoz. 

Ha probléma merül fel, ne söpörjétek a szőnyeg alá! Távkapcsolatban sokkal könnyebben eltávolodhattok egymástól, hiszen a másiknak kevesebb esélye van, hogy észrevegye, valami bánt. 

 

Közös programok

 

Értelemszerűen fontos, hogy rendszeres időközönként személyesen is tudjatok találkozni. Ha valóban fontos a másik, akkor mindkettőtöknek meg kell tennie azokat az erőfeszítéseket, amelyek az utazással járnak. Ha nagy a távolság kettőtök között, akkor érdemes huzamosabb időre, néhány hetesre, vagy akár egy hónaposra tervezni a találkozót, hogy minél több időt tudjatok együtt tölteni. Ezalatt az idő alatt ne a szobában kuksoljatok, fedezzetek fel új helyeket együtt, találkozzatok egymás barátaival, családtagjaival, és úgy összességében tegyétek emlékezetessé az egészet! 

Programokat azonban nem csak akkor érdemes tervezni, ha fizikailag egymás mellett vagytok. Sok párkapcsolatban élő az Internet összes lehetőségét kihasználva igyekszik minőségi időt eltölteni a párjával. Vannak, akik a közös netes játékokra esküsznek, mások együtt néznek filmet (azaz mindketten ugyanazt a filmet nézik, miközben skypeolnak). Csak rajtatok és a kreativitásotokon múlik, hogy mennyire tudjátok izgalmassá tenni a külön töltött időt! 

 

 

Apró meglepetések

 

Egy-egy kedves ajándékkal bármikor mosolyra derítheted szíves választottját. Nincs ez másképp a távkapcsolatokban sem! Időnként egy aranyos meglepetés megmutatja a párodnak, hogy valóban fontos számodra, arról nem is beszélve, hogy lesz tőled több olyan tárgya is, amelyek fizikailag ott vannak vele, amíg te nem. 

Az ajándék lehet egy romantikus levél, de lehet akár konkrét tárgyi ajándék is. Érdemes utánanézni, hogy az adott országban hogyan történik a postázás, csomagküldés, majd ezt követően már küldheted is a másik számára a meglepetést. 

 

 

Közös cél

 

Akármennyire is próbáljátok elviselhetővé tenni a külön töltött időt, valljuk be: a távkapcsolatot egy életen keresztül lehetetlen csinálni. A közös programok, a nagy beszélgetések, az apró kedvességek nem pótolnak egy meleg ölelést, egy közös nevetést, egy forró csókot. 

Ha tehát belevágtok egy távkapcsolatba, akkor legyen valamilyen közös célotok. Lehet például az, hogy a következő néhány éven belül össze fogtok költözni. Vagy ha például munka miatt éltek másik országban, akkor a munka egy-két éven belül véget ér, és hazatérhetsz a másikhoz. 

 

Ne hagyd, hogy a távkapcsolattal járó nehézségek elvegyék a kedvedet a szerelemtől! Bár valóban lesznek időszakok, amikor nem könnyű, ha őszintén szereted a másikat, akkor megéri!