Ez teljesen természetes, hiszen ha fontos számunkra a másik, nem szeretnénk, ha lecsapnák a kezünkről. Azonban ha ez időről-időre probléma nálatok, bajt jelezhet! Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, hogyan lehet legyőzni a zöld szemű szörnyet. 

 

“Drágám, te olyan féltékeny vagy”

 

Sajnos rengeteg párkapcsolat megy tönkre azért, mert az egyik fél nem tud megbízni a másikban. Valljuk be, ez nem túl meglepő, hiszen kinek van szüksége a folyamatos vallatásokra, gyanúsítgatásokra, esetleg a háta mögött történő nyomozásokra? 

Különbséget kell tennünk azonban a “normális” és a kórok féltékenység között. Normális féltékenység, ha a párunk korábban már félrelépett, és a bizalom tönkrement. Normális akkor, ha csak rövid ideig lép fel, és a féltékenykedő fél ezt le tudja rendezni magában. Természetes akkor is, ha gyanús (és nem a képzelet szülötte) jeleket vettünk észre körülötte az elmúlt időszakban. 

A kóros féltékenység pedig értelemszerűen minden olyan szokás, ami nem tartozik ezek alá. Ha párunk sosem nézett rá másra, soha nem adott okot a bizalmatlanságra, de mégis túl féltékenyek vagyunk vele szemben, jogos, ha ezt szóváteszi. A telefonban kutakodás, a laptopja átvizsgálása, a személyes tárgyai között való kutakodás nem csak túlzott féltékenységről árulkodik, de elég erősen megsérted vele a privát szféráját. Nem csoda, ha mérges lesz, veszekedéssé fajul a dolog, de akár még a kapcsolatotok jövőjén is elgondolkodik.

 

 

Miért nem bízunk?

 

A féltékenység mögött mindig valamilyen bizalmi probléma húzódik meg. De nem mindegy, hogy kiben, miben nem bízunk!

Előfordulhat, hogy párunk korábban már eljátszotta a bizalmunkat. Ha félrelépett, hazugságon kaptuk, vagy kiderült róla valami, amit korábban sosem tudtunk, akkor érthető, hogy a korábbi bizalom megcsorbult. Ebben az esetben a féltékenység csak azt tükrözi, hogy csalódtunk a párunkban. 

Ha a partnerünk soha nem adott semmilyen okot arra, hogy féltékenykedjünk, akkor a hiba bennünk keresendő. Ha önbizalomhiányosak vagyunk, azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jók, elég szerethetőek, akkor folyamatosan rettegni fogunk tőle, hogy párunk megcsal minket. Hiába irracionálisak a félelmeink, a féltékenység szinte megfojt minket. 

Előfordulhat, hogy a korábbi rossz tapasztalatok okozzák a féltékenységet. Ha egy volt párkapcsolatban egyszer már pofára estünk, másodszor sokkal óvatosabbak leszünk. Emiatt lehetséges, hogy képtelenek vagyunk 100%-ig megbízni a másikban. 

 

 

Így engedd el a felesleges féltékenykedést

 

Mielőtt a féltékenység tönkretenné az egész kapcsolatot, ideje lépéseket tenni azért, hogy legyőzhessük! 

  • Keressük meg a féltékenység mögött rejlő okokat! Ha ezzel tisztában vagyunk, könnyebben fogunk tudni megoldást keresni a problémáinkra. 
  • Ha a másik korábbi tettei miatt nem tudunk megbízni benne, akkor itt az ideje egy őszinte beszélgetésnek. Beszéljétek át, hogy te hogy érzed magad, esetleg mi az, ami ismét segíthetné a bizalom felépítését, és nézzétek meg, hogy párotok mit tud tenni ennek érdekében. Előfordulhat, hogy a beszélgetés után rájössz, soha többé nem fogsz tudni megbízni benne, de ez is egy fontos következtetés! 
  • Ha a féltékenység belőled ered, akkor gondold át, vajon miért is alakult ki ez benned. Nem érzed magad elég jól a bőrödben? Úgy gondolod, hogy mások sokkal jobbak, viccesebbek, szerethetőbbek nálad? Ez esetben neked kell rendet raknod a fejedben! Szintén igaz akkor, ha egy korábbi kapcsolatodban ért téged valamilyen negatív élmény. Ezeken a másik nem fog tudni segíteni, neked kell helyrehoznod a dolgot!
  • Egy egészséges mértékű féltékenykedés időről-időre minden párkapcsolatban felbukkanhat. Ha azt látod a másikon, hogy féltékeny, ne rendezz azonnal balhét! Előtte beszéljétek át, hogy vajon tettél-e valami olyat, amivel megbántottad, vagy tényleg “ok” nélkül az? 
  • Egy párkapcsolat bizalom nélkül sosem lesz teljes. Ha úgy érzed, hogy a másik örökre eljátszotta nálad az esélyét, akkor jobb búcsút inteni egymásnak, és új életet kezdeni.