Elvárjuk azt, hogy a másik szeressen. Elvárjuk, hogy boldoggá tegyen. Elvárjuk, hogy meghallhasson minket. De vajon melyek azok az elvárások, amelyeket tényleg jogosan szeretnénk párunktól? Legújabb blogbejegyezésünkben összeszedtük az öt legfontosabbat. 

 

Bizalom

 

Bár semmi sem fontosabb annál, hogy megbízz a párodban, ennek muszáj kölcsönösnek lennie. Jogosan vársz tőle bizalmat, különösen akkor, ha semmi olyat nem teszel, ami ennek ellentmond. Ha te is folyamatosan tudtára adod, hogy ott leszel számára a nehéz időkben, hogy nem fogod elhagyni az első nehézség esetén, hogy nem fogsz félrekacsintani, akkor párodnak nincs oka nem bízni benned. Ha ezek ellenére sem teszi meg, akkor előfordulhat, hogy másokban sem tud megbízni, esetleg korábban valamilyen trauma érte, ami megnehezíti számára a feltétel nélküli bizalmat.

Ugyanakkor le kell szögeznünk, hogy csak akkor várhatod el tőle, ha valóban egyértelmű és tiszta jeleket kap. Előfordulhat ugyanis, hogy hiába bízhat meg benned, valamiért mégsem tudod egyértelműen kifejezni. Esetleg a cselekedeteid ellentmondanak annak, amit gondolsz. Ebben az esetben saját magunkban érdemes elsőként tisztázni a dolgokat! 

 

 

Hűség

 

A bizalom mellett egy párkapcsolat fontos alapköve a hűség. Ha ez nincs meg, akkor az a párkapcsolat halálra van ítélve. 

Ha hűséges vagy, jogod van elvárni, hogy párod se járjon mellékutakon, hogy te legyél számára az egyetlen, igazi. 

Ugyanakkor már a kapcsolat elején érdemes tisztázni, mit jelent számotokra a hűség. Lehetséges, hogy máshol húzódnak a határaitok. Míg neki belefér egy laza flört, te már a falat kaparod tőle.Vagy épp nincs ellenedre, hogy párod találkozzon másokkal, ő viszont rosszul van a gondolattól, ha idegen nőkkel vagy férfiakkal töltöd el az idődet. 

Szem előtt kell tartani azt is, ha egyszer már megbeszéltétek, számotokra mi a hűség, akkor igenis tartsátok magatokat ahhoz! Ha tudod, hogy párod féltékeny lesz, ha ellenkező neműekkel flörtölsz, akkor ne csináld! Jogosan fog kiakadni, ha mégis így teszel, és nem róhatod fel neki a keserűséget. Persze ez fordítva is igaz, ha ő lépi át a határokat, neked is jogod van dühösnek, csalódottnak lenni. 

 

Támogatás

 

Egy jó párkapcsolatban a felek támogatják egymást céljaik elérésében. Hisznek abban, hogy a másik képes lesz egyre előrébb és előrébb jutni, és ennek nem félnek hangot adni. 

Ha valami teljesen újba vágsz bele, akkor jogosan vársz párodtól támogatást. Ha ezt nem kapod meg, sőt, negatív visszajelzéseket, esetleg “úgysem tudod megcsinálni” és hasonló mondatokat kapsz, akkor át kell gondolnod a kapcsolat jövőhét. 

Itt is muszáj leszögeznünk egy fontos pontot, mégpedig, hogy párodnak joga van az őszinteséghez. Lehetséges, hogy úgy érzed, kitaláltad a világ legjövedelmezőbb üzletét, ugyanakkor ő már látja a buktatókat és nem hisz benne. Ha elmondja, sose úgy vedd, hogy a támogatása hiányzik! Egyszerűen csak fontos vagy számára annyira, hogy nem akarja, teljesen rossz vágányra sodord az életedet. Lehetséges, hogy abban a pillanatban rosszul fog esni, de az őszinteségét nem róhatod fel neki. 

 

 

Kommunikáció

 

Teljesen jól érzed, ha azt gondolod, párodtól jogod van őszinte kommunikációt elvárni. Hiszen ha problémája van, ha kérdése adódik, esetleg aggodalmai vannak a kapcsolatotokat illetően, akkor te legyél az első, akivel megossza ezeket a gondolatokat. Nem vagy gondolatolvasó, így ha nem hozza tudomásodra, nem hibáztathat azért, mert te nem vetted észre mit szeretne.

Ezt a pontot még kiegészítenénk, hogy nem csak a nyíltság, de a kommunikáció milyensége is számít. Senki sem engedheti meg magának, hogy tiszteletlenül beszéljen másokkal, egy párkapcsolatban ez hatványozottan igaz. Jogosan várod el partneredtől, hogy feszült helyzetekben sem veszítse el a fejét, és beszéljen veled úgy, mint egy senkivel. 

 

Egyenrangúság

 

A mai világunkban egyre gyorsabb ütemben haladunk a két nem közti egyenlőtlenség felé. Bár még bőven van mit csiszolni, elvárhatjuk a másiktól, hogy ne a nemünk alapján ítéljen meg minket. Nőként senki sem szívesen kap olyan visszajelzéseket, hogy a konyhában, a tűzhely mellett a helye, míg a férfiak sem szeretik, ha kizárólag pénzeszsákként játszanak szerepet egy párkapcsolatban. Jogod van felháborodni, ha a másik mégis így tesz. 

 

A lista persze tovább bővíthető, hiszen mindenki más és mást keres egy párkapcsolatban. Van, akinek több, van akinek kevesebb fér bele, de az öt alapvető elvárás nélkül nem sok kapcsolat tud hosszú távon működőképes maradni.