Mindent a félrelépésről

 

Adott egy normális kapcsolat. Egy normális kapcsolat, ahol időnként előfordulnak hullámvölgyek, jobb és rosszabb időszakok váltják egymást, de alapvetően mindketten boldognak érzik magukat a másik mellett. Aztán hirtelen valami megváltozik, az egyik fél egyre távolabb érzi magát szerelmétől, már nem olyan nagy lelkesedéssel indul haza munka után, mint kezdetekkor. Aztán hirtelen találkozik egy vonzó idegennel… A megcsalás az egyik legnépszerűbb válóok a szerelmesek között. De vajon mi állhat a háttérben, mi számít félrelépésnek, és van-e esély az újrakezdésre? 

 

 

Mi vezethet a félrelépéshez?

 

Ha a félrelépés okairól beszélünk, sokan egyből a hálószobában keresik a probléma gyökerét. Való igaz, hogy a szexuális élet hiánya vagy a nem kielégítő együttlétek könnyen megcsaláshoz vezethetnek, de ezen kívül számos más dolog is állhat a háttérben. 

  • Elhanyagoltság:  Hosszú távú kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a munkahely, családi problémák vagy anyagi gondok miatt a partner sokadik helyre kerül a fontossági sorrendben. Emiatt jogosan érezheti úgy, hogy már nem is olyan fontos a másik számára, és megkérdőjelezheti saját vonzerejét. Ha pedig nem kap elég figyelmet, az végződhet úgy, hogy egy másik ember ágyában köt ki. 
  • Vége a szerelemnek: Szintén hosszú kapcsolatoknál szokott előjönni, hogy egy idő után alábbhagy a láng. A megszokott kényelem, az egyedülléttől való félelem, vagy anyagi okok miatt viszont a szakítás nem opció, ezért inkább a félrelépést választják. 
  • Önbizalomhiány:  Ha valaki önértékelési problémákkal küzd, és párjától várja a folyamatos megerősítést, akkor az a fél előbb-utóbb hűtlenné válhat. Neki a megcsalás sokkal inkább szól arról, hogy bebizonyítsa magának, mások is vonzónak tartják. 
  • Bosszú: Ha párunk óriási ballépést követett el, hazudott nekünk, átvert, teljesen természetes, hogy dühösnek érezzük magunkat. Viszont sokan ilyenkor a megleckéztetés mellett döntenek, és inkább mással bújnak ágyba, csak hogy partnerük rosszul érezze magát.

 

Mi számít megcsalásnak? 

 

Erre nincs egyöntetű szabály. Van, akiben már egy elismerő pillantás miatt is felmegy a pumpa, mások akár egy csókot is hajlandóak megbocsátani.

Általánosságban az alábbi dolgokat szoktuk megcsalásnak venni:

  • Érzelmi megcsalás: Ennek során az egyik fél közelebb kerül egy barátjához, munkatársához, vagy ismerőséhez, mint amennyire kellene. Ennek során nem történik sem csók, sem szex, viszont a párkapcsolat szempontjából rendkívül káros lehet
  • Fizikai megcsalás: ide tartozik a csók, az intim simogatások, az együttlét. Változó, hogy kinek mi fér bele. Van, aki egy átmulatott este utáni, ittas csóktól is azonnal távozásra szólítja fel partnerét, mások számára még a szex is bocsánatos bűn lehet. 
  • Mikromegcsalás: Minden olyan cselekedet ide tartozik, amelyek azt mutatják, hogy a párkapcsolat ingatag lábakon áll. Például elgondolkodtató lehet, ha párunk szexuális tartalmú beszélgetéseket folytat a hátunk mögött, állandóan társkereső oldalakon lóg, vagy akár egy harmadik személlyel beszéli meg a kapcsolati problémákat. Ezek azért olyan veszélyesek, mert adott esetben a partner nincs is tudatában, hogy valami nincs rendben, viszont innen már könnyű eljutni a tényleges megcsalásig. 

 

 

Honnan lehet tudni, hogy félrelépett?

 

Sajnos gyakori, hogy a hűtlenségre nem is derül fény. Mivel a megcsaló fél retteg a partner reakciójától, ezért előfordulhat, hogy inkább megpróbálja megőrizni a titkát. 

Van azonban néhány egyértelmű jel, ami figyelmeztethet a hűtlenségre:

  • 7 lakattal őrzi a telefonját, laptopját:  Ha a bizalom rendben van egy párkapcsolatban, akkor nem leskelődünk partnerünk személyes üzenetei után. Viszont akkor sem csapunk patáliát, ha véletlenül kezébe veszi a telefonunkat, vagy használja a laptopunkat. Megcsalás esetén ez nem igaz! A megcsaló fél látszólag minden ok nélkül elkezdi takargatni a telefonja kijelzőjét, vagy mindent megtesz annak érdekében, hogy ne láthassuk a képernyőt. Ilyenkor valószínűleg takargat valamit, amit nem szeretne, hogy meglássunk.
  • Több figyelmet fordít külsejére: Hosszú távú párkapcsolatoknál előfordulhat, hogy a felek egy kissé elhagyják magukat. Ha viszont azt látod, hogy partnered hirtelen órákat kezd tölteni az edzőteremben, halomszámra hozza haza az új ruhákat, vagy órákat áll a tükör előtt, elkezdhetsz gyanakodni!
  • Indokolatlanul kedves lesz: Ha nem mondta el, hogy félrelépett, akkor indokolatlanul kedvessé, előzékennyé válhat annak érdekében, hogy csökkentse bűntudatát. 
  • Nem beszél a jövőbeli tervekről: Ha régen órákat beszélgettetek a közös jövőtökről, a házasságról vagy gyermekvállalásról, de ezek már elmaradtak, vagy a témák említésére ideges lesz, akkor az is egy figyelmeztető jel. 
  • Állandóan féltékenykedik:  Ha korábban nem volt féltékeny, viszont mostanában egyre többet balhézik anélkül, hogy te változtattál volna viselkedéseden, akkor előfordulhat, hogy saját magából kiindulva nem bízik benned. 

 

Végül, a legfontosabb kérdés: megbocsátható a hűtlenség? Ezt mindenki döntse el maga!